Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov, konzumovaný denne miliónmi ľudí na svete.
Káva, nezávisle od toho, aká značka alebo typ, môže byť drasticky ovplyvnená v procese varenia.
Kvalita vody hrá zásadnú rolu v konečnej chuti kávy. Ekvivalentný fyzikálny factor je teplota vody. Varenie je chemická reakcia medzi vodou a kávou, pri ktorej sa extrahujú do vody zložky obsiahnuté v kávových zrnách.
Táto extrakcia je závislá od teploty. http://sk.wikipedia.org/wiki/Extrakcia
Jemné rozdiely v teplote vody ovplyvňujú chuť a vôňu kávy.
Chladnejšia voda menej podporuje extrakciu, chuť kávy bude kyslejšia, slabá a zriedená.
Avšak voda príliž horúca spôsobuje nadmerné extrahovanie a chuť kávy bude horká a spálená.
Dôležité je udržiavanie teploty na hodnote medzi 80 až 85°C pre optimálnu extrakciu. Hanna checktemp HI151-00 ručný teplotmer s funkciou kalibrácie je na túto funkciu vhodný svojou vysokou presnosťou (+/- 0,3°C a rozsahom -20 až +90°C).
Funkcia kontroly kalibrácie zabezpečuje, že zákazník má prístroj vždy pri zapnutí nakalibrovaný.
Zákazníci oceňujú ergodynamický tvar teplomera a schopnosť sondy sa schovať do rukoväte a tým predchádzať jej poškodeniu pri prenášaní, napríklad aj vo vrecku nohavíc.
Autor článku: Hanna Instruments Slovak s.r.o.