Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Výborný domáci jogurt bez jogurtovača!

rss

Jogurt vzniká fermentáciou mlieka. Mikroskopické jogurtové kultúry sú veľmi užitočné a veľa rodičov podporuje pravidelnú konzumáciu jogurtov svojich ratolestí. Jogurtové kultúry pozitívne vplývajú na trávenie a obranyschopnosť organizmu detí aj dospelých. Jogurt však môžete mať lacnejšie ako z obchodu! Výroba domáceho jogurtu nie je vôbec ťažká a na výrobu nepotrebujete žiaden špeciálny prístroj! Milujete jogurt? Vyrobte si výborný domáci jogurt na radiátore!

Potrebné suroviny

Tento recept na výrobu domáceho jogurtu bez jogurtovača je až prekvapivo nenáročný na suroviny. Stačí 1 kelímok bieleho jogurtu a liter mlieka. Pri použití viacerých litrov mlieka netreba dodržiavať pomer 1:1. Stačí použiť 2 jogurty na 3 litre mlieka, jogurtová kultúra sa v mlieku vytvorí. Ak chcete, aby jogurt dosiahol krémovejšiu konzistenciu pridajte do zohriateho mlieka sušené mlieko!

Výborný domáci jogurt bez jogurtovača!

Výroba jogurtu je jednoduchá. Mlieko sa zohreje tak, aby neprešlo bodom varu, ideálne na 80 až 90 °C. Po dosiahnutí tejto teploty mlieko odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť na teplotu približne 40 °C. Nepotrebujete na to teplomer, ideálna teplota mlieka je vtedy, keď dokážete chytiť hrniec do rúk alebo v mlieku udržať malíček bez toho, aby ste ho museli z teplého mlieka rýchlo vytiahnuť. Vtedy stačí primiešať jogurt do mlieka, nádobu zakryť a postaviť na radiátor. Do rána máte jogurt hotový!

Jogurt, ktorý v obchode nekúpite!

Ďalšie veľké pozitívum domácej výroby jogurtu je jeho cena. Oproti jogurtu z obchodu sú celkové náklady na jeden kelímok do 10 centov! Ak nakupujete jogurty každý deň, s ohľadom na cenu v obchodoch, je to výborný spôsob ako dlhodobo ušetriť. Ak použijete na ochutenie kvalitný domáci džem alebo čerstvé ovocie s medom, výrazne tým zvýšite kvalitu a takýto jogurt deťom v obchode rozhodne nekúpite!

Vhodný aj pre ľudí s intoleranciou laktózy

Zaujímavosťou je aj fakt, že jogurt môžu konzumovať aj osoby s miernou intoleranciou laktózy. Ako je to možné? Jogurtové mikroorganizmy dokážu laktózu rozložiť. Aký čas je potrebný na výrobu jogurtu? Rozmnoženie jogurtovej kultúry trvá od troch do 12 hodín, spoznáte to tak, že jogurt bude dostatočne tuhý, aby v ňom ostala stáť lyžica. Ak si chcete jogurt pripraviť opäť, nemusíte už jogurt v obchode vôbec kupovať. Stačí odobrať malú časť a vlastnú jogurtovú kultúru použiť ju na prípravu ďalšieho jogurtu!

Iný spôsob prípravy

Hľadáte iný spôsob prípravy mimo vykurovacej sezóny? Jogurt sa dá pripraviť aj v rúre na pečenie. Bez pečenia samozrejme! Vyhrejte rúru na 50 °C a o pol hodinu dajte odstáť jogurtový základ do nahriatej rúry. Zahriate mlieko s jogurtom môžete do vyhriatej rúry alebo na radiátor postaviť rovno v sklenených pohároch, ktoré chcete použiť na konzumáciu. Môžete ho podľa chuti ochutiť a pribaliť deťom do školy alebo si ho vziať do práce. Nielen deti budú z chutného domáceho jogurtu nadšené!

Postup výroby vo videu TU!

Ďalšie zaujímavosti:

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/recept-na-zdravu-poctivu-huspeninu-bez-umelej-zelatiny

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/talianska-polenta-zdrava-bezlepkova-dobrota-na-sladko-aj-na-slano

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/preco-uprednostnit-kvasok-pred-drozdim

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/zjednodusena-vyroba-kvasku-ktoru-zvladne-kazdy

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/upecte-si-kvaskovy-chlieb

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz