Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Všestranne využiteľný citrón

rss

 

Pre väčšinu ľudí známe ovocie - citrón, obsahuje aj vitamíny, ktoré by sme nepredpokladali. Všetci považujú citrón za zdroj vitamínu C. Okrem neho, sa v citróne nachádza vitamín P, vápnik a fosfor. Napriek svojej kyslosti, citrón mení kyslé zloženie na zásadité, zaisťuje pre kosti, zuby a nervový systém základnú výživu a pomáha pri trávení bielkovín. 

Citrónová šťava

Citrón je jeden zo základných nepriateľov bacilov.  Dokáže pomôcť pri očných kataroch (kvapkanie citrónovej šťavy zmiešanej s destilovanou vodou v rovnakom pomere 3x denne) alebo pri "atletickej nohe"(zmiešať citrónovú šťavu so šťavou z papáje).

Veľa zubných lekárov odporúča citrónovú šťavu zo soľou ako liečbu ťažkého štádia paradentózy.  Šťava z jedného citróna zmiešaná s lyžičkou pravého medu pomáha pri zápale hrdla už dlhé roky aj v kráľovských rodinách. 

Citrónom proti nepríjemnému dychu

Citrón zabraňuje ku kvaseniu, a teda predchádza vzniku nepríjemného dychu v ústach.  Sladký dych si zabezpečíte pravidelným pitím citrónovej šťavy s medom. 

Ako sa zbaviť astmy, kašľa a nachladnutia?

Odpoveď je jednoduchá - citrónom. Pokiaľ si pred každým jedlom a pred spaním dáte 2 polievkové lyžice citrónu, vaša astma po čase zmizne. 

Kašľa a nachladnutia sa zbavíte, ak dáte piecť citróny na sucho do rúry, až kým sa nerozpuknú a neotvoria.  šťavu z takéhoto citróna v rovnakom pomere zmiešame so šťavou z ananásu a trochou medu.  Úľava prichádza okamžite. 

Ako na zápaly?

Na zápaly nechtov a nechtových lôžok jednoducho pomôže, keď odrežete vrch citróna, vložíte do neho prst a obviažete obväzom. Ráno môžete ranu vyčistiť. 

Máte problémy so žlčníkom alebo má vaše dieťa šarlach?

Pri problémoch so žlčníkom sú bežné diéty. Lekári odporúčajú obmedziť všetku stravu, okrem citrónovej šťavy.  Citrónová šťava obmedzí pocit na zvracanie, nechuť k jedlu a tráviace problémy, ktoré sú zapríčinené nedostatočnou činnosťou pečene. 

Už pri prvých príznakoch šarlachu treba dieťa uložiť do postele a dať mi piť citrónovú šťavu s arabskou gumou (polovicu čajovej lyžičky do pohára citronády. Brucho dieťaťa zabaľte do suchého flanelu, potom do bielej vlnenej prikrývky vyžmýkanej v teplej vode, na vrch dajte suchú deku a ďalšie prikrytie, aby ste vyvolali potenie.  Po hodine potenia, počas ktorej dieťa často pije citronádu s arabskou gumou ho dosucha utrite a oblečte podľa vlastnej potreby.  citrónová šťava odstraňuje hnisavé ložiská, ktoré sa vytvárajú v ústach. 

Zimnica a horúčka

Citrón napomáha znižovať horúčku a zimnicu. Návod je jednoduchý. Vyžmýkajte jeden citrón a šťavu vlejte do hrnčeku čaju z červenej ďateliny. Piť treba naraz, 2x denne bez mlieka a cukru.  Na rýchle zníženie teploty zaberá aj citrón nakrájaný na kolieska. Tieto kolieska chorý chytí do dlaní alebo sa priviažu na spodok chodidiel. 

Chrastovitosť a reuma

Pri reumatických problémoch treba piť šťavu z polky citróna pred každým jedlom a pred spaním. Môžete piť koncentrovanú šťavu, alebo ju riediť s destilovanou vodou.  Popri vnútornom užívaní treba 2x denne aplikovať citrónovú šťavu ma postihnutú oblasť z vnútra. Prvé náznaky zlepšenia sú viditeľné už po 3 dňoch. 

Chrastovitosť je spôsobená nedostatkom vitamínov. Citrón obsahuje tieto vitamíny a vďaka nemu začne lepšie a rýchlejšie pracovať tráviaci systém a posilní sa imunitný systém. 

Bolesť hlavy, zubný kameň a nedostatok energie?

na všetky tieto problémy rovnako zaberá citrón. Pri nepretržitých bolestiach hlavy pomáha citrónová šťava s niekoľkými lyžičkami teplého čaju z červenej ďateliny. tento nápoj pomáha odstraňovať aj iné bolesti. 

Ak sa chcete zbaviť zubného kameňa, máčajte zubnú kefku do zriedenej citrónovej šťavy. Čisté budú zuby, aj zubná kefka.

Ak pociťujete nedostatok energie, vášmu telu chýba vápnik. Organizmus posilníte pravidelných užívaním citrónového koktejlu 2x denne po celý mesiac.  Citrón vám dodá aj rýchlu energiu. Pokiaľ začnete pociťovať fyzické vyčerpanie, urobte dieru do citróna a vysajte trochu šťavy.  Šťava pôsobí ako rýchly liek a občerství vás.  Pridaním citrónovej šťavy do vody v iných oblastiach sveta zabránite vzniku chorobám spôsobených rozdielnymi vodnými zdrojmi. 

Ak chcete prestať fajčiť...

Ak ste sa už niekedy pokúšali prestať fajčiť viete, že svoje chúťky zaháňate jedlom.  Skúste miesto jedla si dať citrónovú šťavu a chuť na jedlo vás hneď opustí.  Približne po mesiaci by vás mala chuť na cigarety opustiť úplne. Pri prestávaní fajčiť je dôležité, aby ste obmedzili silno korenené jedlá, korenie a soľ, ktoré podporujú chuť po cigarete. 

Pridávaním citróna do jedál sa znižuje chuť po alkoholických nápojoch. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz