Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vráťte bravčovú masť späť do jedálnička

rss

V posledných rokoch sme z každej strany boli bombardovaní informáciami o tom, aké sú tuky zlé. Je to hlavne z dôvodu, že obsahujú dvakrát viac kalórií ako napríklad sacharidy a preto by ich podľa odborníkov mali ľudia čo najviac obmedzovať. Je však takýto pohľad na celú situáciu správny? Nie je to spôsobené len našim sedavým spôsobom života a nedostatkom pohybu, že priberáme a čoraz viac a viac ľudí trpí obezitou? Zisťovali sme preto, ako je to s jednou zo základných surovín našich starých mám, dnes viac zatracovanou ako obľúbenou bravčovou masťou.

Čo obsahuje?

Tuky sú síce kalorickejšie no pre náš organizmus veľmi potrebné. Dnes sú preferované rastlinné tuky, ktoré neobsahujú toľko cholesterolu. Aj toto tvrdenie už ale vyvrátilo niekoľko vedcov, ktorí zistili, že cholesterol zo živočíšnych tukov nemá na hladinu cholesterolu v krvi človeka až taký vysoký vplyv. Ani bravčová masť teda neovplyvňuje množstvo cholesterolu tak, ako sa predtým predpokladalo. V jednom kile masti sa nachádza 7 gramov cholesterolu. Naopak na rozdiel od priemyselne vyrábaných margarínov, neobsahuje žiadne umelé farbivá ani dochucovadlá, čiže o nej môžeme povedať, že je čistým produktom. Rozdielna oproti nim je aj v tom, že sa v ľudskom tele správa inak. Keďže je vyrobená prirodzene a neprešla procesom stužovania, ľahšie sa roztápa. Keď si ju dáte na jazyk, takmer ihneď zmení konzistenciu a telom akokeby „pretečie“. Organizmus teda nepotrebuje toľko energie na jej spracovanie ako pri margarínoch. Svojím zložením sa dokonca podobá olivovému oleju.

Mastné kyseliny

Mnoho ľudí má po slovíčku „masť“ veľmi znechutený výraz na tvári. Avšak práve masti – mastné kyseliny sú to, čo bravčovú masť robí zdravou. Kyselina arachidonová, ktorá v rastlinných tukoch nikdy nebola nájdená, podporuje výkon mozgu, srdcového tkaniva a obličiek. Kyselina olejová pôsobí preventívne proti cukrovke a očným ochoreniam, dokonca pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Linolová mastná kyselina, ktorá patrí medzi omega 6 mastné kyseliny, spomaľuje rast tukového tkaniva, telo chráni pred vysokým krvným tlakom a aterosklerózou. No a nakoniec kyselina, ktorá patrí medzi omega 3 mastné, linolenová mastná kyselina, tá je potrebné pre rôzne procesy v ľudskom tele. Zabezpečuje správnu funkciu nervov či srdcovo-cievneho systému.

Trošku histórie

Spomenúť by sme mali aj látky, ktoré pochádzajú priamo od prasiatok. Ich podkožný tuk totiž obsahuje množstvo užitočných aktívnych látok, ktoré nezanikajú ani po vytopení masti. Sú to napríklad vitamíny A,D,E či karotén. Nie je sa teda čo čudovať, že jej priaznivé účinky cítili už naši predkovia. Slúžila ako vôbec prvá pomazánka na chlieb a taktiež ako liek na mnohé „neduhy“, dokonca aj na opicu. Jej hodnota bola vysoká, obchodovali s ňou aj bohatí kupci drahých kožušín. Okrem toho našim predkom slúžila ako konzervačná látka. Starí Slovania si do nej ukladali mäso, ktoré im potom vydržalo veľmi dlho. Vďaka nej si dokonca ochránili zásoby pred rabujúcimi Turkami. . Do bravčovej masti ukryli aj hovädzinu a jahňacinu a keďže sú Turci moslimovia, žiadneho bravčového produktu sa nedotkli :)

Najlepšia na vyprážanie?

Aj keď všetci vieme, že vyprážané jedlá by sa nemali jesť často, občas si ich predsa len doprajeme. Na vyprážanie je paradoxne najlepšia bravčová masť. Na rozdiel od rastlinných olejov je stabilná aj pri vysokých teplotách a neprepaľuje sa. Teda ani počas dlhšej tepelnej úpravy nad 180°C v nej nevznikajú v takej vysokej miere karcinogénne látky. Neovplyvňuje ani chuť jedla. Zároveň sa dá použiť aj ako náhrada masla pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Ani piecť sa s ňou nemusíte báť. Využiť ju môžete v receptoch na slané, no aj sladké pečivo a budete prekvapení, cítiť ju z dobrôtok vôbec nebude. 

Niečo pre ženy

Poznáte tie reklamy, kde sa hovorí o tom ako lipidy vyhladzujú vrásky? Hovorí sa v nich o tukoch. A názov „kyselina hyalurónová“ je vám tiež známy však? Bravčová masť ju obsahuje a má schopnosť naozaj vyhladzovať vrásky. Okrem toho pokožku premasťuje, zjemňuje a dokáže ju upokojiť. Môže sa kombinovať s bylinkami ako nechtík, harmanček či levanduľa. Premazať si ňou môžete aj jazvy a strie. Okrem toho však má aj zdravotné účinky – uvoľňuje priedušky. Kvalitnú neosolenú masť si natrite na noc na hrudník a previažte šatkou. Na vykašliavanie zväčša pomôžu tri noci.

Tip na záver: Bravčová masť nepremasťuje len ľudskú kožu. Využiť ju môžete aj miesto impregnačného spreja na kožené topánky.

 

Foto: zdroj internet 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz