Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vitamínová bomba - kaleráb

rss

S kalerábmi sa môžeme v záhradách či v skleníkoch stretnúť takmer po celý rok. Hoci zvonku možno táto zelenina vyzerá úplne obyčajne, vo svojom vnútri skrýva hotový vitamínový poklad! A to nielen v buľve, ale aj v listoch!

Prečo je kaleráb zdravý?

Počas svojej rastovej fázy hromadí minerálne látky, ako aj stopové prvky a tak na náš organizmus pôsobí ako multivitamínová bomba priamo z prírody. Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2, P, C (60mg na 100g), minerálnych látok ako sú draslík, zinok, vápnik, fosfor a železo. Obsahuje aj protisklerotický inositol, proti baktériám pôsobiace zlúčeniny síry a biotín pre zdravé vlasy a pokožku. Selén zase chráni pred voľnými radikálmi a pred artériosklerózou. Konzumáciou kalerábu podporujeme aj tvorbu žlče, čo má za následok zlepšenie trávenia. Obsahom vlákniny zase pomáha pri problémoch so zápchou. Neodporúča sa však ľuďom so zápalom žalúdočnej sliznice alebo s vredmi. Taktiež by sa nemal druhýkrát zohrievať kvôli obsahu dusičnanov.

Ako sa dá vypestovať?

Rozoznávame viacero odrôd kalerábu líšiacich sa tvarom, veľkosťou aj farbou (zelená alebo fialovomodrá). Pôvodom je zo Stredomoria, ale spolu s ostatnými druhmi hlúbovej zeleniny (kapusta, kel, karfiol, brokolica)sa u nás už udomácnil. Tunajšie podnebie, najmä chladnejšia časť roku - jar a jeseň, mu vyhovuje. Dobre sa mu darí aj v skleníku.

Kaleráb je dvojročná rastlina, ale v našich podmienkach sa pestuje len ako jednoročná pre svoju buľvu, ktorá vznikla skrátením stonky a výrazným zhrubnutím. Stanovisko by malo byť tvorené hlinitou alebo hlinitopiesočnatou pôdou. Kaleráb k svojmu rastu potrebuje dostatok vlahy a nie príliš vysoké teploty. Pri výsadbe pri sme si mali dávať pozor na to, aby sadenice neboli príliš hlboko, inak by sa netvorili buľvy. Čo sa týka času výsadby sadeníc s troma až štyrmi pravými lístkami, musíme dbať na odrodu- skoré sa vysádzajú v apríli; letné v máji a júni; neskoré najneskôr do polovice júla. Počas rastu by sme záhony mali udržiavať bez buriny a pravidelne ich okopávať. Dôležitá je aj pravidelná a rovnomerná zálievka.

Čo s ním v kuchyni?

Kaleráb môžeme jesť surový, variť, dusiť, smažiť, zapekať, plniť, zavárať... jednoducho má mnohostranné využitie. Hodí sa do polievok, omáčok, zeleninových nátierok, šalátov, placiek a podobne. Konzumovať sa môžu aj mladé listy kalerábu, ktoré sú tiež veľmi zdravé. Obsahujú viac vitamínu C a vápnika ako samotná buľva. Z korenín sa k nemu hodí najmä bazalkatymian.

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz