Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vianočné korenie a recept na vianočné perníkové smoothie

rss

Viaceré kombinácie chutí a vôní pripomínajú rozličné sviatky v roku. Vianoce sú typické vôňou medovníčkov, perníkov, škorice, klinčekov, zázvoru a muškátového orieška. Vymenované vianočné koreniny sú navyše aj veľmi zdravé. Aké sú ich účinky?

Zázvor

Protizápalový koreň zázvoru sa pridáva do viacerých vianočných dezertov. Zázvor však môže byť nápomocný aj vtedy, keď ste to s jedlom prehnali. Viaceré štúdie preukázali pozitívny účinok zázvoru pri pocitoch nevoľnosti po prejedení sa.

Škorica

Škoricu isto pridávate do horúceho punču, či vína, ale viete, že táto kôra patrí medzi veľmi zdravé koreniny? Pridanie škorice do jedla môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi, ak trpíte cukrovkou 2.typu a škorica má aj antibakteriálne vlastnosti. Pozor by si však mali dávať ľudia s chorobami pečene, pretože obsah kumarínu v škorici môže byť pre nich nepriaznivý.

Klinčeky

Viete, že klinčeky sú usušené neroztvorené púčiky kvetov stromu s názvom klinčekovec voňavý? Svoje pomenovanie získali podľa svojho vzhľadu. Silice obsiahnuté v klinčekoch sú zodpovedné za ich antiseptické a anestetické účinky.

Muškátový oriešok

Muškátový orech je exotická korenina, ktorá jedlu dodáva výnimočnú chuť. Ak máte problém s nespavosťou, trávením, hnačkou, či nadúvaním, odporúčame vám pridať muškátový oriešok do vášho jedla.

Recept na vianočné perníkové smoothie

Vianočné perníkové smoothie spája vôňu a chuť kombinácie všetkých týchto korení, aby sa vám v mysli vynorili tie najkrajšie vianočné spomienky. Zároveň toto smoothie iste poslúži aj vášmu zdraviu.

Ingrediencie:

1 zmrazený banán, 2 poháre kokosového mlieka, 2 ďatle, 1 čajová lyžička zázvoru, ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška, ¼ čajovej lyžičky klinčekov, ¼ čajovej lyžičky nového korenia

Postup:

Všetky suroviny dajte do mixéra na smoothie a mixujte pokiaľ zmes nebude hladká a krémová. Toto smoothie odporúčame ozdobiť celou škoricou a servírovať s medovníčkom a kokosovým jogurtom.

Máte nejaké odskúšané recepty na privodenie (pred)vianočnej nálady? Podeľte sa s ostatnými v komentároch pod článkom, alebo na sociálnej sieti.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz