Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Vianočná polievka na mnoho spôsobov

rss

Aj keď je územie našej krajiny malé, zvyky máme bohaté. Stačí sa pozrieť napríklad na takú vianočnú polievku. Ktorá je tá pravá - tradičná? Čo rodina, to iný zvyk. Pripravili sme si pre vás niekoľko polievok, ktoré sa varia všade možne. Ich spoločným znakom je len to, že každoročne rozvoňajú sviatočné kuchyne. 

Množstvo ingrediencií je len orientačné. Ak chcete variť pre veľkú rodinu, určite množstvá znásobte. 

Podunajské haláslé

Potrebujeme (cca pre 4 osoby):

  • 1 veľký kapor, nahradiť ho však môžeme aj sumcom, štukou či pleskáčom
  • 2 papriky
  • 1 paradajka
  • 1 feferónka
  • 1 kg cibule
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • mletá paprika
  • soľ

1. Kapra očistíme. Vyberieme vnútornosti, mlieč aj ikry, odrežeme hlavu a chvost.

2. Zvyšok kapra potom pokrájame na kocky, osolíme, pridáme pretlak, 1 lyžičku mletej papriky a odložíme ho postáť do chladničky. 

3. Hlavu, chvost a ostatné kusy trupu dáme do hrnca. Pridáme nakrájanú cibuľku, papriku, paradajku a feferónku podľa chuti. Zalejeme studenou vodou a začneme variť.

4. Tesne predtým, ako polievka začne vrieť, pridáme podľa chuti mletú papriku a soľ. Prevrieť ju necháme cca 20 minút.

5. Po varení šťavu scedíme do iného hrnca, kam vložíme aj nakrájané rybie kocky, ikry a mlieč. Povaríme ešte 20 minút a polievka je hotová.

Kapustnica s kyslou smotanou

Potrebujeme:

  • 250 g kyslej kapusty
  • 150 g údeniny
  • 2 cibule
  • 50 g masti
  • 150 g zemiakov
  • kyslá smotanu
  • celé čierne korenie
  • nové korenie
  • bobkový list
  • rascu
  • 2 lyžice hladkej múky
  • mletá červená paprika
  • soľ

1. Údeninu umyjeme a vo vriacej vode uvaríme domäkka. Potom ju vyberieme a pokrájame na menšie kocky.

2. Do vývaru z údeného mäsa vložíme pokrájanú kapustu, 1 bobkový list, 2 – 3 zrnká nového aj čierneho korenia, trošku rasce a povaríme.

3. Zemiaky uvaríme osobitne.

4. Nadrobno pokrájanú cibuľku speníme na masti, pridáme múku a spravíme svetlú zápražku.

5. Do hotovej zápražky zamiešame červenú papriku. Zalejeme ju troškou studenej vody, riadne rozmiešame a prilejeme do vriacej polievky. Varíme 20 minút.

6. Do polievky potom pridáme uvarené zemiaky, údené mäso a ešte krátko povaríme. Podľa chuti ešte dosolíme.

7. Kyslú smotanu môžeme do polievky pridať so zemiakmi a mäsom, alebo ju na kapustnicu vylejeme až pri podávaní, priamo na tanieri.

Kapustnica na bielo

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 g sušených hríbov
  • 100 g sušených sliviek
  • klobása
  • 2,5 dl kyslej smotany
  • 30 g hladkej múky
  • soľ

1. Kyslú kapustu nakrájame a zalejeme vodou.

2. Pridáme hríby a nakrájanú klobásku. Dochutíme soľou a varíme.

3. Neskôr pridáme sušené slivky.

4. Keď všetko zmäkne, pridáme smotanu rozmiešanú s múkou a necháme prevrieť. Potom je polievka hotová.

Kapustnica bez mäsa

Potrebujeme (množstvo cca pre 4 osoby):

  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 g cibule
  • 500 g zemiakov
  • 50 g sušených hríbov, deň vopred namočených
  • 150 g sušených sliviek
  • 50 g cesnaku
  • cca liter zeleninového vývaru
  • olej
  • mletá červená paprika
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Kapustu scedíme a vodu z nej si odložíme.

2. Nadrobno nakrájanú cibuľku spolu s posekaným cesnakom orestujeme na oleji do zlatova.

3. Pridáme mletú papriku a zalejeme vývarom. Vložíme kyslú kapustu.

4. Pridáme hríby,  bobkový list, nové korenie, soľ, všetko podľa chuti.

5. Nevaríme dlho, aby sa kapusta nerozvarila.

6. Približne 20 min. pred dovarením pridáme na zahustenie najemno nastrúhaný zemiak. Spolu s ním pridáme nakrájané slivky, prípadne dochutíme korením či vodou z kapusty a necháme prejsť varom.
 

Liptovská kapustnica so širokými rezancami

Potrebujeme:

  • 250 g kyslej kapusty
  • 200  g klobásy
  • 200 g údeného mäsa alebo údeného kolena
  • 20 g sušených húb
  • 200 g bravčoviny – pliecka alebo krížovej kosti
  • 10 ks/ 500 g menších zemiakov
  • 250 g čerstvých širokých rezancov
  • mletá sladká paprika
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Bravčovinu uvaríme vo vode, ktorú použijeme na prípravu polievky.

2. Do vody z mäsa vložíme údeninu, kapustu, dolejeme vodou z kyslej kapusty a varíme.

3. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme zemiaky (celé), nakrájanú klobásu a sušené hríby. Varíme domäkka.

4. Podľa chuti pridáme soľ, korenie a červenú papriku.

5. Pri podávaní polievky do nej dáme uvarené rezance.

6. Mäso a klobásu buď necháme v polievke, alebo ich môžeme konzumovať samostatne s chlebíkom a chrenom.

Hríbiková polievka

Potrebujeme:

  • 100 g sušených hríbov, deň vopred namočených
  • 200 g mrazených hríbov
  • 250 g zemiakov
  • 100 g cibule
  • 1 hríbový bujón
  • 1 l mlieka
  • 500 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml kyslej pochúťkovej smotany
  • olej
  • maslo
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • bobkový list
  • soľ
  • ocot
  • kryštálový cukor

1. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme hríby.

2. Osolíme, pridáme celé a nové korenie (cca po 5 guličiek), 1 bobkový list a 5 minút dusíme.

3. Zalejeme zhruba 2 dcl vody a pridáme bujón. 20 minút varíme.

4. Zemiaky pokrájame na malé kocky a pridáme ich do polievky. Varíme ešte asi 15 minút.

5. Potom prilejeme mlieko a počkáme, kým polievka prevrie.

6. Smotany zmixujeme s múkou na hladký krém. Za stáleho miešania ho prilievame do polievky.

7. Varíme ešte 10 minút. Dochutíme podľa potreby – soľou octom a cukrom. Chuť zjemníme kúskom masla.

Horehronská šošovica

Potrebujeme (cca pre 4 osoby):

  • 500 g údeného bravčového kolena
  • 100 g šošovice
  • 150 g zemiakov
  • 40 g slaniny
  • 1,5 dcl mlieka
  • 20 g hladkej múky
  • masť
  • cesnak
  • celé čierne korenie
  • mleté čierne korenie
  • červenú papriku
  • bobkový list
  • soľ

1. Vo vode s bobkovým listom a celým čiernym korením povaríme údené koleno.

2. Keď koleno zmäkne, vyberieme ho a do vody pridáme šošovicu.

3. Šošovicu varíme do polomäkka. Vtedy pridáme zemiaky pokrájané na kocky.

4. Pripravíme si zápražku zo slaniny, masti, cesnaku a mletej červenej papriky. Zalejeme ju vlažným mliekom a vylejeme do polievky. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

5. Údené koleno nakrájame a pridáme ho do uvarenej polievky.

Tip: Šošovičku môžeme pri podávaní doplniť o dubáky opečené na masle.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz