Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vertikálne pestovanie zemiakov – 50 kg úrody z 1 m2

rss

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, zemiaky tiež patria medzi plodiny vhodné k vertikálnej výsadbe. So všetkými výhodami ktoré k tomu patria – od peknej úrody z malej plochy až po jednoduchý zber.

Na vertikálne pestovanie zemiakov sa používajú rôzne druhy (skôr vyšších) nádob – sudy, kontajnery, jednoduché drevené ohrádkové konštrukcie. V tomto článku sa zameriame najmä na trend výsadby zemiakov do tzv. boxu. Tento spôsob vertikálneho pestovania zemiakov spropagoval najmä Greg Lutovsky ktorý tvrdí, že sa týmto spôsobom dá vypestovať takmer 50 kg zemiakov na ploche 1 m2. Pod výrazom „box“ si predstavte jednoduchú zostavu rozoberateľných drevených ohrádok resp. rámikov navŕšených na seba a vytvárajúcich akúsi drevenú vežu. Jeden z možných variantov tejto veže (boxu) si ju môžete napríklad v tomto videu na YouTube.

Odporúčané rozmery boxu pre výsadbu 10 zemiakových hľuz sú 1 x 1 m. Trik je v tom, že pridávaním drevených rámikov možno výšku veže postupne zvyšovať až na (odporúčaných) maximálnych 80 cm (alebo podľa potreby). Prvý (spodný) rámik položte na zem, kľudne aj na betónovú plochu. Ak ho ukladáte priamo na voľnú pôdu, zvážte možnosť prekryť pôdu hustým pletivom proti prenikaniu krtov a iných škodcov. Pripravte si kvalitnú zeminu dostatočne zásobenú humusom a živinami vrátane drasla (draslo dodáte do zeminy primiešaním dreveného popola). Ideálne je pripraviť si zeminu ešte na jeseň premiešaním s maštaľným hnojom alebo na jar premiešaním s poriadnou dávkou dobre vyzretého kompostu. Z priemyselných hnojív možno pôdu obohatiť napríklad Cereritom alebo NPK.

 

 

Výsadba je jednoduchá – ak ste umiestnili spodný rámik priamo na pôdu, môžete výsadbové zemiaky (10 hľuz) položiť do rámika priamo na zem. Ak ste umiestnili rámik na betón alebo ste položili pod rámik pletivo, prisypte na dno rámika z pripravenej zeminy a až potom položte dnu výsadbové zemiaky. Uložené zemiaky zasypte cca 8 cm vrstvou pripravenej zeminy, v prípade potreby pridajte ďalší drevený rámik na navýšenie. Potom treba čakať, kým zemiaková vňať prerastie vrstvu pôdy (nezabudnite na zálievku). Keď sa tak stane, zasypte vňať do dvoch tretín ďalšou vrstvou z pripravenej zeminy a podľa potreby pridajte ďalší rámik.

Takto pokračujte aj v ďalších mesiacoch, celková výška stavby môže podľa Grega dosiahnuť až 80 cm. Do takej hĺbky je ťažké pôdu účinne zavlažovať, preto sa odporúča počas navyšovania boxu ukladať do pôdy dierkovanú hadicu na zavlažovanie. Pozor ale na prehnanú zálievku – zemiaky neznášajú premokrenú pôdu! Termín zberu zemiakov z boxu je individuálny podľa použitej odrody, umiestnenia stanoviska, počasia atď. Zrelosť zistíte ako pri bežnej výsadbe podľa uschnutia vňate.

Greg odporúča sadiť do boxu neskoré odrody zemiakov s dlhým vegetačným obdobím, ktoré stihnú pekne pomaličky prerásť celý vnútorný objem boxu. Zber prebieha jednoduchým rozobratím a vysypaním obsahu boxu. Dobrá rada na záver: skúste to najprv v malom, aby ste si overili postup a vychytali chybičky. Nezabudnite sa v komentároch pod článkom podeliť o svoje skúsenosti. Nech sa vám darí!

 

TIP: Ďalšie tipy a triky do záhrady môžete nájsť tu: 

http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/poradna/zahrada

 

Komentáre

Autor článku 29.10.2014, 19:03
PS: vždy je lepšie uprednostniť prírodné hnojivo pred priemyselným hnojivom. Je to lepšie nielen pre rastliny (BIO hnojivom sa nedá pôda a rastlina predávkovať) ale aj pre spotrebiteľa (napr. Cererit môže byť nebezpečný pri vdýchnutí prachu počas hnojenia, nemal by sa aplikovať bez rukavíc, nesmie uniknúť do spodných vôd atď. Napriek tomu nie je podľa platnej legislatívy Cererit považovaný za dráždivý ani toxický, kancerogénny či inak nebezpečný. Najväčšou známou nevýhodou priemyselných hnojív je obsah dusičnanov, ktoré dokážu priemyselné hnojivá "napumpovať" do zeleniny a ovocia. Predpokladom bezpečného požitia Cereritu je teda neprekračovanie odporúčaných dávok, dodržiavanie zásad bezpečnosti atď. Viac info napr. v PDF: http://www.hokr.cz/files/pt_files/11-MSDS_CERERIT_HOKR_2013.pdf Najlepšou alternatívou priemyselných hnojív je granulovaný maštaľný hnoj, granulovaný ovčí hnoj, granulovaný slepačí trus a podobné BIO produkty.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz