Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vertikálne pestovanie uhoriek

rss

Vertikálne pestovanie umožňuje efektívnejšie využiť priestor na výsadbu. Pri pestovaní uhoriek to znamená, že získate viac uhoriek z menšej plochy. To však nie je jediná výhoda vertikálneho pestovania uhoriek.

Keď sadiť uhorky, tak vertikálne :)

Práve uhorky sú vzhľadom k svojmu popínavému vzrastu ideálnou rastlinou na vertikálne pestovanie. Dokážu využiť akúkoľvek konštrukciu po ktorej sa môžu ťahať – pletivový plot, starú bránku alebo nevyužitú mrežovinu (kari siete). Častým riešením sú rôzne siete na vertikálne pestovanie, zoženiete ich azda v každom záhradkárskom obchode. Siete sa naťahujú do jednoduchej rámovej konštrukcie alebo medzi kolíky či stĺpiky. Prípadne postačí vhodným spôsobom natiahnuť špagáty, po ktorých sa uhorky budú vinúť.

Výhody vertikálneho pestovania uhoriek

1. Uhorky by sa mali polievať ku koreňom, nie na listy a na plody – to práve vertikálne pestovanie umožňuje.

2. Plody sú chránené pred zablatením, burinou, mnohými živočíšnymi škodcami ale aj pred plesňami.

3. Zber uhoriek je omnoho jednoduchší ako pri klasickom pestovaní, bez rizika pošliapania a poškodenia rastlín.

4. Vertikálnym pestovaním nielen ušetríte priestor a získate úrodu z pomerne malej plochy, ale pri vhodnom umiestnení konštrukcie zabezpečíte uhorkám viac slnka.

5. Predĺži sa obdobie zberu uhoriek – rastliny vydržia plodiť aj o niekoľko mesiacov dlhšie.

Ako na to – základné informácie k pestovaniu uhoriek

V prvom rade si musíme uvedomiť, že uhorky vyžadujú svetlé a teplé stanovisko s dostatkom pôdnej vlahy. Neznášajú však pôdy s vysokou spodnou vodou a nechránené veterné stanoviská. Mimo teplejších oblastí južného Slovenska je lepšie pestovať ich skôr v skleníku, fóliovníku či v parenisku ako vonku vo voľnej pôde. Uhorkám prospieva kompost pripravený z mačiny, kvalitného hnoja a rašeliny (dobre znášajú tiež hnojenie čistým maštaľným hnojom).

Spôsob výsadby a starostlivosť pri vertikálnom pestovaní uhoriek

1. Približne v polovici mája (keď teplota pôdy dosahuje minimálne 12 stupňov Celzia) vysejte uhorky na stanovisko k pripravenej vertikálnej konštrukcii (alternatívou je predpestovanie priesad napríklad v parenisku a ich presadenie ku konštrukcii).

2. Počas vzchádzania rastlín nezabudnite opatrným okopávaním eliminovať okolitú burinu.

3. Keď už majú rastliny vyvinutý prvý list, môžete ich prejednotiť (ak je to potrebné z dôvodu prílišnej hustoty rastlín).

4. Starostlivosť spočíva predovšetkým v dostatočnej zálievke (rastlinu nikdy nenechajte zvädnúť) a odburinení okolia, prípadne v prihnojení.

5. Keď sú výhonky rastlín dostatočne dlhé, väčšinou im treba pomôcť s vedením na konštrukciu. Uviažte špagát pod prvý list rastliny (nesmie ju škrtiť), druhý koniec špagátu uviažte na konštrukciu. Podľa potreby obtáčajte rastúcu rastlinu okolo špagátu aj počas ďalšieho obdobia rastu a zberu. Pri použití vhodnej sieťky na vertikálne pestovanie sa pravdepodobne zaobídete bez vodiaceho špagátu – rastlinku jednoducho „prepleťte“ pomedzi oká siete, v prípade potreby na niektorých miestach uchyťte kúskom špagátu (navoľno, nepriškrťte výhonky).

6. Nezabudnite pravidelne zberať všetky plody – ponechaním starých plodov na rastline obmedzíte tvorbu nových uhoriek.

7. Plodivosť výrazne zvyšuje prítomnosť opeľovačov, najmä včiel. Aj z tohto dôvodu je vertikálne pestovanie uhoriek v interiéri náročnejšie, dá sa to však preklenúť umelým opelením. Niektoré odrody uhoriek už nevyžadujú opelenie hmyzom.

Máte skúsenosti s vertikálnym pestovaním uhoriek? Napíšte do komentárov :)

TIP: Prečítajte si viac o vertikálnom pestovaní. :) 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz