Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vertikálne pestovanie rastlín – ako a prečo?

rss

Vertikálne pestovanie rastlín je jedným z najzaujímavejších trendov súčasného záhradkárstva. Medzi výhody patrí úspora alebo lepšie využitie priestoru, ale aj možnosť sadiť na miestach, kde by to klasickým spôsobom jednoducho nebolo možné – napríklad na betónovej ploche alebo v interiéri obytnej budovy. Výhod je však omnoho viac...

V čom spočíva vertikálne pestovanie?

Na rozdiel od klasického horizontálneho pestovania, pri vertikálnom sa priestor využíva predovšetkým do výšky. Na seba vrstvené kvetináče jahôd, police s bylinkami na palete opretej o stenu alebo „veža“ vysadená rôznymi rastlinami sú typickými ukážkami vertikálneho pestovania. Pri správnej kombinácii rastlín a dobrej starostlivosti získate aj na minime použitej plochy (napr. 1 m2) zaujímavú úrodu. Vertikálne vysádzané rastliny môžu byť pritom lepšie chránené pred niektorými škodcami (ktorí sa k nim jednoducho nedostanú), ale aj ich plody pred zablatením či hnilobou.

Vertikálne pestovanie zeleniny

Zelenina (ale aj drobné ovocie, napríklad jahody) je vzhľadom na svoje rozmery ideálnym objektom na vertikálne pestovanie, ktoré práve v oblasti zeleniny nie je až tak horúcou novinkou. Najjednoduchšou bežnou formou vertikálneho pestovania je pestovanie uhoriek na záhone s využitím ich popínania na podpornej sieti. V dnešnom ponímaní však vertikálne pestovanie zeleniny znamená skôr jej výsadbu priamo do rôznych konštrukcií a doplnkov, umožňujúcich sadiť etážovitým spôsobom s využitím dostupnej výšky priestoru.

Pomôcky a konštrukcie pre rôzne spôsoby vertikálneho pestovania:

- podporné siete pre rastliny pestované na záhone aj v kvetináči,

- samozavlažovacie kvetináče ako dobrý základ pre vlastnú vertikálnu konštrukciu,

- drevené palety (europalety), staré schodiská, regálové systémy na vertikálne pestovanie v interiéri aj exteriéri,

- závesné kvetináče a police pre umiestnenie na stenu,

- závesné tzv. lietajúce kvetináče (napr. značka Boskke),

- kvetinové steny a závesné moduly na stenu,

- jednoduché oporné konštrukcie (napr. v tvare mriežky),

- sudy z rôzneho materiálu, drevené debničky,

- špeciálne tzv. vertikálne sety na pestovanie a kompletné systémy vertikálnych kvetináčov,

- drevené dosky a hranoly, hliníkové a oceľové profily, starý nábytok, PVC rúry a iný materiál pre vlastnú unikátnu konštrukciu.

 

 

Vertikálne pestovanie v exteriéri

Konštrukcia postavená vonku má jednoznačnú výhodu v lepšom prístupe opeľovačov (hmyzu) ku kvitnúcim rastlinám. Nemusí sa vybudovať len na záhonoch záhrady či na ornej ploche, ale aj na vybetónovanom dvore, na okraji príjazdovej cestičky k domu, na balkóne či terase, popri stene domu, pri múre alebo plote. Rastliny môžu byť vysadené priamo v konštrukcii (napr. v zabudovanom kvetináči alebo vo vyrezanom výklenku suda a pod.), ale ak je to možné a vhodné, niektoré aj v pôde pod konštrukciou. Nevýhodou vertikálneho pestovania v exteriéri je vystavenie rastlín a samotnej konštrukcie vonkajším vplyvom počasia (vietor, dážď, krúpy...).

Vertikálne pestovanie v interiéri

Pri vertikálnom pestovaní v interiéri je často pomerne náročné zabezpečiť rastlinám dostatok slnka. Ak máte balkón alebo okná otvorené smerom na slnečnú stranu, máte spolovice vyhraté. Pestovanie na balkónoch či za oknom prináša viac možností ako sa zdá na prvý pohľad. Zelenina a drobné ovocie majú v sebe prekvapivú schopnosť prežiť a pekne zarodiť aj v takýchto netypických podmienkach. Problémy s opeľovaním niektorých plodín (pri pestovaní úplne „za sklom“ alebo na vyšších poschodiach) sa dajú vyriešiť ručným opelením kvietkov napríklad pomocou štetčeka.

- TIP: zvlášť zaujímavé možnosti ponúka vertikálne pestovanie v skleníku či fóliovníku – s relatívne dobrým dostatkom slnečného svetla môžete napr. v kvetináčoch na regálovej konštrukcii vypestovať omnoho viac úrody, ako len pri klasickom horizontálnom využití skleníka a fóliovníka.

V ďalšom článku sa pozrieme bližšie na vertikálne pestovanie jahôd.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz