Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vertikálne pestovanie jahôd

rss

Ako pestovať jahody vertikálne a získať bohatú úrodu v BIO kvalite? Prečítajte si v tomto článku všetko o vertikálnom pestovaní jahôd, od nárokov na stanovisko a pôdu až po vhodné odrody jahôd.

Pôda pre jahody

Jahodám sa darí v humóznych hlinito-piesočnatých, mierne kyslých (pH okolo 6) alebo neutrálnych pôdach s kvalitnou vrstvou ornice. Neznášajú premočené, ťažké pôdy. Ak plánujete vertikálne (alebo aj horizontálne) pestovanie jahôd s výsadbou do nádob, najlepšie bude kúpiť si hotový substrát pre jahody a drobné ovocie. Substrát sa predáva napr. v 40 litrových vreciach a obsahuje všetko, čo jahody potrebujú – vrátane rašelinovej prímesi.

Nároky na stanovisko

Jahody vyžadujú slnečné stanovisko s dostatkom vlahy, prípadne polotieň. Práve dostatok slnka je významný faktor z hľadiska dozrievania jahôd a dobrej kondície rastlín, preto starostlivo zvážte či máte pre ne dostatočne vhodné stanovisko.

Veľkosť nádoby ovplyvňuje úrodu

Ak sadíte jahody do nádoby (čo je pri vertikálnom pestovaní bežné), nešetrite na jej rozmeroch. Väčšia nádoba obsahuje viac pôdy alebo substrátu, viac živín (nevyčerpajú sa tak rýchlo), viac priestoru na rast koreňového systému jahôd. Platí to samozrejme nielen pre jahody – na jednu rastlinu by v ideálnom prípade malo pripadať aspoň 20 litrov dobrej pôdy zmiešanej s rašelinou (1:1) alebo substrátu.

Prezimovanie rastlín v nádobách

Nezabudnite, že rastlina v nádobe nemôže zimovať vonku na mraze, na prezimovanie ju budete musieť preniesť do interiéru. To platí aj pre rastliny, ktoré sú inak mrazuvzdorné – kvetináč a pár litrov zeme im neposkytuje dostatočnú ochranu pred mrazmi.

Klasické alebo popínavé jahody?

Pre vertikálne pestovanie sú vhodné aj klasické jahody – zvlášť zaujímavé sú však popínavé odrody jahôd. Lákavou ukážkou stáleplodiacej popínavej odrody jahôd je Super Star (Fragaria Super Star) ideálna na pestovanie v kvetináčoch, závesných nádobách a rôznych vertikálnych konštrukciách. Zásobí vás čerstvými jahodami od júna až do septembra, vytvára dlhé úpony vhodné k upevneniu do vertikálnej konštrukcie alebo visiace zo závesného kvetináča. Pri výsadbe akýchkoľvek jahôd nezabudnite, že listové srdiečko rastliny musí VŽDY byť nad zemou. Z ďalších popínavých jahôd spomeňme aspoň Kletter Star. Obľúbené klasické sorty jahôd sú napríklad Senga Sengana, Ostara alebo Mara de Bois.

Vertikálne hnojenie :) jahôd a zálievka

Najjednoduchším spôsobom hnojenia jahôd v nádobe je použitie špeciálneho tekutého hnojiva pre jahody (raz týždenne). Zálievku je treba prevádzať pravidelne (raz denne) alebo podľa potreby tak, aby pôda nebola príliš premočená ani suchá. Neplňte nádoby zeminu až po okraj, aby sa pri zalievaní voda neprelievala cez okraj nádob.

Niektoré spôsoby vertikálneho pestovania jahôd:

- závesným spôsobom (závesné kvetináče a nádoby),

- vežovým spôsobom (jednoduché „veže“ s rovnakou šírkou alebo zužujúce sa smerom nahor),

- paletovým spôsobom (napr. na klasickej europalete šikmo opretej o stenu),

- nástenným a policovým spôsobom (s využitím políc, schodísk, regálových systémov, nástenných modulov),

- s využitím špeciálnych vertikálnych výsadbových stien a kvetináčov (magnetické kvetináče, vertikálne kvetináče a kvetináčové sety často s integrovaným závlahovým systémom, tzv. minizáhrady a špeciálne moduly pre vertikálnu výsadbu rastlín) a stavebnicových systémov,

- profesionálne vertikálne systémy často navrhnuté na hydroponické pestovanie (v živnom roztoku namiesto pôdy),

- inými spôsobmi podľa vlastnej fantázie (do otvorov v PVC rúrach, v domácky stavaných vertikálnych systémoch z PET fliaš, v svojpomocne vytvorených drevených, kovových a murovaných konštrukciách).

Vyskúšali ste už vertikálne pestovanie jahôd? Napíšte do komentárov :)

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz