Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Veľmi presné stanovenie obsahu soli v detskej výžive

rss

Soľ, vo forme chloridu sodného (NaCl), je bežným prídavkom v potravinách a je používný súčasne ako konzervant aj dochucovadlo.

Sodík je esenciálny prvok pre ľudské telo ale potreby organizmu na obsah sodíka sú veľmi malé. Tak ako rastie konzumácia sodíka, rastie aj počet rizikových ochorení spôsobených vysokým príjmom sodíka ako je napríklad vysoký krvný tlak.  Kontrolovanie a znižovanie krvného tlaku redukuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, zlyhaní srdca a porúch funkcie obličiek. Hlavným denným zdrojom príjmu sodíka z potravín je soľ, chlorid sodný.  Pre jedinca, vo veku od 9-50 rokov,  je odporučený denný príjem  sodíka do 1500 mg/deň. Pre deti, ktorých denné potreby príjmu kalórií sa podstatne líšia od dospelého, je hladina príjmu sodíka oveľa nižšia. Iba 120 mg na deň pre novorodencov a deti do veku 6 mesiacov.

Hladina sodíka jemne stúpa na 370 mg na deň u detí vo veku od 6 mesiacov do 1 roka. Toto je prirodzene spôsobené  väčšou fyzickou aktivitou dieťatka. Tráviaci systém detí nevie využiť a spracovať tuhú potravu do približne 4-6 mesiaca. Preto v prvých mesiacov života získavajú všetky potrebné živiny z materského mlieka, ktoré obsahuje minimálnu hladinu sodíka. V momente, keď rodičia začnú podávať dieťatku tuhú potravu prirodzene sa zvýši príjem sodíka. Avšak nezrelé, nepripravené obličky nevedia spracovávať veľké množstvo sodíka ako obličky dospelého. Preto je veľmi dôležité sledovať starostlivo  hladinu sodíka v potravinách a to nielen pre dospelých ale hlavne v prípade malých detí.

Hanna prístroje našli uplatnenie u klienta, ktorý testuje obsah sodíka v detskej výžive. Tento prístroj mu ponúka spoľahlivé s presné výsledky. Automatický titračný systém HI902C s použitím kombinovanej strieborno/sulfidovej elektródy umožňuje monitorovanie sodíka na veľmi nízkych úrovniach. Aplikačný inžinieri Hanna vyvinuli titračnú metódu špeciálne pre stanovenie obsahu chloridu sodného. Obsah sodíka sa odvodzuje na základe presného stanovenia  obsahu chlóru, ktorý je v detskej výžive v podobe chloridu sodného. 

Autor článku: Hanna Instruments Slovak s.r.o.

www.hannainst.sk

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz