Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Veľký citrus - pomelo

rss

Jedným z druhov citrusových plodov je aj pomelo. Ba dokonca zaraďujeme ho medzi najväčšie citrusy, keďže jeho plod dorastá až do 5kg. Častejšie sú však plody s hmotnosťou okolo 1kg, z ktorého využiteľná časť je ale pomerne menšia.

Názov

Slovo pomelo je odvodené od pojmu neznámeho pôvodu „pampelmoose“. Toto pomenovanie však nie je jeho jediným názvom. Je známe aj pod názvom šedok (z ang. shaddock), za čo vďačí anglickému kapitánovi Shaddockovi. Ten priviezol semienka pomela z malajského súostrovia na Barbados. Tiež je možné stretnúť sa s pomenovaním pumelo.

Pôvod

Odkiaľ presne pomelo pochádza nie je známe. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude Malajzia, Thajsko a Indonézia, kde sa pomelo nielen pestuje, ale rastie aj vo voľnej prírode. Pár storočí (konkrétne od 1.storočia pred našim letopočtom) sa pestovaniu pomela venuje aj Čína. Odtiaľ sa k nám pomelo väčšinou dováža. V Číne má pomelo veľký význam, pretože je symbolom šťastia a prosperity. Komerčne sa pomelo pestuje aj v niektorých štátoch USA, v Izraeli a v Japonsku.

Rastlina

Pomelo rastie na veľkom tŕnistom stálezelenom strome s nepravidelnou korunou vyrastajúcou do výšky 5-15m. Strom má tmavo zelené listy s pravidelným tvarom, ktoré majú po rozdrvení silnú arómu. Kvety sú biele až žltkasté a príjemne voňajú. Plody majú veľmi silnú kôru zelenej až žltozelenej farby, pod ktorou sa nachádza ešte biela šupka horkej chute. Existuje viacero odrôd, ktoré sa odlišujú tvarom plodu (guľaté až hruškovité), farbou dužiny (žltá, oranžová až červená) a chuťou.

Výber v obchode

Pomelo kupujte zabalené v celofáne a v sieťke, pretože inak veľmi rýchlo vysychá. Vyberať by ste si mali najmä plody s lesklou a pružnou kôrou, ktorá by ale na dotyk mala byť pevná. Skladujte ho v chladnom prostredí.

Konzumácia

Pred konzumáciou by ste mali plod umytím zbaviť pesticídov z kôry. Potom s pomocou noža odstráňte vrchnú kôru, ako aj mäkkú bielu časť kože. Pomelo rozdeľte na mesiačiky, ktoré taktiež stiahnite zo šupky, ktorá je horká, rovnako ako malé semienka. Dužina sa konzumuje väčšinou surová. Môže sa pridávať do rôznych ovocných, či zeleninových šalátov, marmelád, vyrába sa z nej džús, miešané nápoje a využitie našla aj v teplej kuchyni, napríklad v kombinácii s mäsom. 

Význam pre zdravie

Pomelo je výdatný zdroj draslíka, ktorý pomáha proti vysokému krvnému tlaku a srdcovým ochoreniam. Má len málo kalórii, minimum tuku, sodíka a cholesterolu, čo ho robí vhodnou potravinou aj pri chudnutí. Obsahuje vitamíny A,B a C, minerály ako mangán, železo, draslík a vodu. Medzi jeho prednosti patrí to, že vďaka týmto vlastnostiam pomáha tráveniu, zrýchľuje metabolizmus, spaľuje tuky, bojuje s vysokým cholesterolom, má schopnosť detoxikovať organizmus a zasýtiť aj napriek nízkej hodnote kalórií.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz