Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Veľké rozdelenie orieškov: Ktoré sú čím výnimočné?

rss

Kto by nemiloval oriešky? Azda len tí, ktorí na ne majú alergiu. Okrem skvelej chuti nám dodávajú energiu a mnoho prospešných látok. Polovicu ich hmotnosti síce tvorí tuk, no priberania sa báť nemusíte. Orechy obsahujú iba zdravé tuky, ktoré sú v ideálnom pomere s vlákninou a bielkovinami.

Keďže ľudské telo nedokáže úplne absorbovať všetky látky prijaté z orechov, väčšinou ich aj s tukmi vylúči von. Napriek tomu však orechy skvelo zasýtia.

Aj keď majú rôzne druhy orieškov vo všeobecnosti podobné vlastnosti, predsa len sa v mnohom líšia. Či si z orieškov vyberiete podľa chuti alebo účinkov, ostáva na vás. Zaručene vám však poslúžia ako chutná, zdravá a sýta náhrada čipsov či iných slaných pochutín.

Arašidy

Že bielkoviny dostaneme len zo živočíšnych produktov? Napríklad také arašidové maslo obsahuje v 100 g váhy viac bielkovín, ako tie najlepšie steaky. Okrem toho arašidy obsahujú napríklad aj antioxidant resveratrol, ktorý je prevenciou proti nádorovým či kardiovaskulárnym ochoreniam.

Najväčším prekvapením o arašidoch je fakt, že sa využívajú aj v chemickom priemysle. Slúžia ako surovina pri výrobe plastov, syntetického vlákna či lepidla.  

Kešu

Pôvodom z Amazónie sa dnes kešu najviac pestujú v Indii a východnej Afrike. Inak sú nazývané aj ako horčíkové bomby. Človeku pomáhajú znížiť cholesterol a starajú sa o lepší vzhľad pokožky a vlasov.

Kokosové orechy

Aj napriek ich netradičnosti sú kokosové orechy najväčšími orechmi na svete. Obsahujú mnoho vitamínu B a majú skvelý účinok na imunitu.

Kokosová múčka je bohatým zdrojom jódu. Dužina kokosov sa využíva pri zlej pamäti. Kokosové mlieko má zas skvelé účinky na pokožku, omladzuje ju a rieši kožné problémy. Využiť môžete aj kokosový olej, ktorý je doslova prírodným kozmetickým zázrakom.

Kokosy radšej nejedzte večer pred spaním. Ich dužina je ťažko stráviteľná, čo by vám mohlo spôsobiť mnohé problémy.

Lieskovce

Lieskovce sú považované za najlepšie orechy, ktoré chránia srdce. Obsahujú totiž vysoké množstvo srdcu prospešných nenasýtených tukov, ktoré znižujú riziko jeho ochorenia.

Okrem toho obsahujú vysoké množstvo vitamínov A a E. Tie zlepšujú činnosť mozgu. Lieskovce blahodárne pôsobia aj na svaly.

Mandle

Vedeli ste, že mandle sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E? Je to účinný antioxidant, vďaka čomu nás dokážu mandle ochrániť pred oxidatívnym stresom. To znamená, že vyrovnávajú nerovnováhu medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi.

Mandle teda v konečnom dôsledku chránia pred rakovinou, Alzheimerovou chorobou, starajú sa aj o srdce a cievy.

Para orechy – brazílsky orech

Para orechy, inak nazývané aj brazílske orechy, sú jedny z najchutnejších orechov na svete. Takisto ako arašidy obsahujú mnoho bielkovín a preto ich mnohí vegetariáni a vegáni využívajú ako náhrady živočíšnych bielkovín.

Sú plné selénu, ktorý plní dôležité antioxidačné funkcie. Okrem ochrany pred rakovinou zabraňuje napríklad aj cirhóze pečene či kôrnateniu tepien.

Píniové oriešky

Ich obsah tzv. polynenasýtených tukov zlepšuje spaľovanie iných tukov. Odporúčajú sa teda konzumovať ľuďom so sklonmi k obezite. Okrem toho pôsobia aj na nervy :)

Pri píniových orieškoch dbajte na dobu spotrebovania. Zvyknú totiž rýchlo zhorknúť.

Pistácie

Tak ako píniové oriešky, aj pistácie pôsobia na zdravé a pevné nervy. Vďaka mangánu a medi pôsobia na tvorbu kostnej hmoty, látka arginín sa zase stará o imunitu.

Pri výbere kvalitných pistácií si pamätajte, že čím je plod zelenší, tým je kvalitnejší.

Vlašské orechy

Na záver sa konečne dostávame k tým naším najklasickejším – vlašským orieškom. Na Kaukaze ich považujú dokonca za posvätné. Už veľmi dávno si totiž ľudia všimli ich výhody.

Vlašské orechy sú veľmi bohaté na energiu. Starajú sa o zdravé srdce a žalúdok. Najväčšiu výhodu však majú pre mužov – ozdravujú sa im o spermie. Už malé množstvo orechov denne dokáže zlepšiť ich tvar aj vitalitu.

 

 

Ktoré oriešky sú vaše najobľúbenejšie? Píšte nám do komentárov priamo pod článok či pod odkaz na facebooku :)

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz