Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Včelí peľ a jeho účinky, výhody, používanie, skladovanie

rss

Včelí peľ je produktom včiel, ktorý im slúži ako potrava pre mladé včely. Pochádza z peľu, ktorý je zbieraný na telách včiel. Je považovaný za veľmi komplexnú prírodnú potravinu, pretože obsahuje všetky živiny potrebné pre človeka. Je zaujímavé uvedomiť si, že na jednu čajovú lyžičku peľu musí jedna včela pracovať osem hodín denne počas celého jedného mesiaca. Jedna čajová lyžička včelieho peľu totiž obsahuje viac ako 2,5 miliardy zŕn kvetného peľu.

Čo obsahuje včelí peľ?

Včelí peľ je bohatý na mnoho zložiek, ktoré produkty živočíšneho pôvodu nemajú. Včelí peľ je bohatší na proteíny a bielkoviny, ako ktorýkoľvek iný živočíšny zdroj. Obsahuje viac aminokyselín ako hovädzie mäso, vajcia, alebo syr rovnakej hmotnosti. Vo včeľom peli je tiež mnoho vitamínov, vrátane B-komplexu a kyseliny listovej.

Na kvalite včelieho peľu si dajte záležať, pretože ide predovšetkým o vaše zdravie. Odporúčame kúpiť včelí peľ od overeného včelárstva Apis Original, ktoré získalo so svojím peľom 1. miesto na celonárodnej výstave Agrokomplex v Nitre. Ich včelí peľ kúpite TU.

Prečo pridať čerstvý včelí peľ do svojej stravy?

1.Dodáva energiu

Rozsah živín nachádzajúcich sa vo včeľom peli z neho robí skvelú prírodnú energetickú „bombu“. Sacharidy, bielkoviny a vitamíny skupiny B pomáhajú po celý deň bojovať proti únave a napĺňajú energiou.

2.Pomáha pokožke

Včelí peľ je veľmi často pridávaný do kozmetiky, ktorá má za cieľ liečiť zápalové stavy pokožky, ako aj bežné podráždenia, kde patrí aj psoriáza, či ekzém.  Tento účinok vo včeľom peli podporuje najmä prítomnosť aminokyselín a vitamínov, ktoré chránia pokožku a napomáhajú k regenerácii buniek.

3.Má protizápalový účinok

Vo včeľom peli je vysoké množstvo antioxidantov, ktoré majú protizápalový účinok na tkanivá pľúc, čím zabraňujú nástupu astmy.

4.Lieči alergie

Včelí peľ znižuje v tele prítomnosť histamínu, ktorý je zodpovedný za alergické príznaky. Doktor Leo Conway z Denveru v Colorade uviedol, že až 94% jeho pacientov s astmou, či s problémami dýchacích ciest bolo úplne bez symptómov alergie, keď sa začali liečiť orálnym užívaním včelieho peľu.

5.Zlepšuje trávenie

Okrem zdravých vitamínov, minerálov a bielkovín obsahuje včelí peľ aj enzýmy. Tie pomáhajú pri trávení a pri získavaní potrebných živín z prijímanej potravy.

6.Posilňuje imunitný systém

Priaznivé pôsobenie včelieho peľu na črevnú mikroflóru podporuje imunitný systém. Včelí peľ, ktorý má mierne antibiotické vlastnosti pomáha brániť organizmus proti vírusom. Včelí peľ je tiež bohatý na antioxidanty, ktoré bunky tela chránia pred škodlivou oxidáciou voľných radikálov.

7.Podporuje kardiovaskulárny systém

Nakoľko včelí peľ obsahuje vysoké množstvá rutínu, flavonoidu s antioxidačným účinkom, ktorý posilňuje krvné cievy, pomáha pri obehových problémoch a koriguje hladinu cholesterolu, je vhodný aj ako podporná liečba kardiovaskulárnych ťažkostí. Jeho silné protizrážacie účinky môžu pomôcť predchádzať mŕtvici a infarktu.

Ako včelí peľ konzumovať?

Včelí peľ pôsobí rýchlejšie a účinnejšie, ak je konzumovaný spolu s jedlom, špeciálne s ovocím. To totiž obsahuje vlákninu, ktorá zvyšuje aktivitu peľu.

Ako včelí peľ skladovať?

Včelí peľ sa odporúča skladovať v tmavej, suchej miestnosti pri teplote nižšej ako 20 stupňov Celzia alebo v chladničke.Podobne ako med nasáva vlhkosť a pachy z ovzdušia, preto je dobré uchovávať ho v uzatvorenej nádobe. Po roku uskladnenia stráca 75% svojich vlastností, preto je odporúčané ho do jedného roka spotrebovať.

Pozor na alergiu

Napriek svojim pozitívnym účinkom môže aj včelí peľ spôsobovať alergiu. Ak teda pocítite škrabanie, svrbenie, opuch, dýchavičnosť, či závraty po konzumácii včelieho peľu, prerušte jeho užívanie a poraďte sa s lekárom.

Zároveň existuje určitá obava, že včelí peľ môže stimulovať maternicu a ohroziť tehotenstvo, preto by sa užívaniu včelieho peľu mali vyhýbať aj tehotné  dojčiace ženy, alebo ho užívať len pod vedením lekára.

 

Zdroj: foodmatters.com

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz