Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Varenie s alobalom je škodlivé - mýtus, či fakt?

rss

Prikrývame ňou panvicu, keď nemáme po ruke pokrievku, grilujeme v nej, balíme do nej potraviny, ktoré skladujeme v chladničke... to sú len niektoré z využití hliníkovej fólie v kuchyni. Môže mať varenie s alobalom nebezpečné a škodlivé následky?

Mýtus alebo fakt?

V priebehu rokov sa veľakrát diskutovalo o vysokej hladine hliníka v alobale, ktoré by mohli viesť k zdravotným rizikám, ako sú Alzheimerova choroba, či ochorenia obličiek. Faktom je, že hliník je všade okolo nás, vrátane pôdy a zásobovania s vodou. Pravidelný kontakt s ním, zdá sa, nespôsobuje žiadne problémy. Je to aj vďaka tomu, že telo má početné mechanizmy, ktoré mu pomáhajú sa zbaviť prebytočných množstiev tohto kovu. Avšak spotreba toxických hladín v priebehu rokov by mohla byť nebezpečná pre kosti, mozog, svaly a ďalšie tkanivá.

V kuchyni

Je tu teda dôvod k obavám pre domácich kuchárov používajúcich hliníkovú fóliu? To vo veľkej miere závisí od toho, ako fóliu v kuchyni využívajú. Hoci stále ešte neprebehlo dostatočné množstvo výskumov na túto tematiku, tie ktoré sú známe poukazujú na veľké rozdiely medzi používaním alobalu v teplej a v studenej kuchyni. Zatiaľ čo balenie studených, či chladených potravín v tejto fólii nevedie k uvoľňovaniu takmer žiadneho hliníka, tak varenie, či pečenie v alobale pri vysokých teplotách a použití kyslých potravín, soli a korenia vedie k jeho väčšiemu uvoľňovaniu. Pokiaľ teda máte strach, že ste hliníku príliš vystavovaný, odoprite si ho najmä pri tepelnom spracovaní jedál.

Čím možno nahradiť hliníkovú fóliu?

  • Pokiaľ počas pečenia potrebujete prekryť pekáč alobalom, skúste ho nahradiť pokrievkou alebo si kúpte priamo pekáč so skleným vekom.
  • Ak používate hliníkovú fóliu na prepravu, či skladovanie potravín, skúste ju nahradiť dózami.
  • Jedlo grilujte radšej bez alobalu- bude rovnako chutné a budete si istý tým, že neobsahuje žiaden nežiadúci kov.

 

Zdroj: blog.foodnetwork.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz