Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vápnik, vaječné škrupiny a zdravie

rss

Vápnik je najzastúpenejším a najhodnotnejším minerálom v našom tele. Dospelý človek ho obsahuje viac ako jeden kilogram. Z toho je až 99% viazaného v kostiach a zuboch a len 1% voľného sa podieľa na fungovanie metabolizmu a nervových prenosov. Pre správne fungovanie (zdravý spánok, pokožka, vlasy, práca imunitného systému a podobne) ho naše telo potrebuje denne prijať približne 1g.

Tento minerál obsahuje pohánka, hrášok, brokolica, špenát, tekvica, kel, mak, mlieko, ryby, syry, mandle, kapusta, ale aj ovsené vločkycitróny. Obzvlášť bohatá je naň aj vaječná škrupina - obsahuje ho až 90% a tak je pravdepodobne najbohatším prírodným zdrojom tohto minerálu. Navyše vápnik zo škrupín telo ľahko vstrebáva, pretože jeho zloženie je takmer identické so zložením našich kostí a zubov. Pozitívne vplýva aj na zdravie chrupaviek. Vaječné škrupiny však nie sú len tak ľahko konzumovateľné ako taká brokolica, či mandle. Ako ich teda pripraviť? A aké použiť?

Je dôležité podotknúť, že na konzumáciu by sme mali použiť vaječné škrupiny z poctivých chovov, teda najlepšie z domáceho. Pokiaľ sliepky nemôžete chovať sami, poobzerajte sa po poctivom chovateľovi vo svojom okolí alebo v našej inzercii. Takéto vaječné škrupiny sú totiž pevnejšie, hodnotnejšie a znášajú ich len sliepky, ktoré poznajú výbeh, slnko, trávu a nie umelé zmesky.

Takéto vaječné škrupiny najprv očistíme, povaríme v čistej vode približne 10 minút, aby sme odstránili prípadné baktérie. Necháme ich voľne preschnúť a napokon ich dosušíme v rúre vyhriatej na 200˚C približne 8-10 minút. Takto získame dokonalé suché a krehké vysušené škrupiny, ktoré rozdrvíme v mažiari, alebo v mlynčeku na kávu. Získame tak biely až mierne hnedý prášok, ktorý preosejeme cez sitko a uzavrieme do pohára s viečkom.

Tento prášok konzumujeme primiešaním štvrť čajovej lyžičky do müsli, kávy, smoothie alebo džúsu. Použiť ho môžeme aj pri pečení chleba. Prípadne môžeme na pol lyžičky prášku pridať 2 polievkové lyžice šťavy z citróna, zamiešať , počkať kým škrupiny zmäknú, pridať deciliter horúceho mlieka a vypiť.   

Poznáte toto využitie vaječných škrupín alebo máte ešte iné tipy? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom alebo na Facebooku.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz