Vápnik je najzastúpenejším a najhodnotnejším minerálom v našom tele. Dospelý človek ho obsahuje viac ako jeden kilogram. Z toho je až 99% viazaného v kostiach a zuboch a len 1% voľného sa podieľa na fungovanie metabolizmu a nervových prenosov. Pre správne fungovanie (zdravý spánok, pokožka, vlasy, práca imunitného systému a podobne) ho naše telo potrebuje denne prijať približne 1g.
Tento minerál obsahuje pohánka, hrášok, brokolica, špenát, tekvica, kel, mak, mlieko, ryby, syry, mandle, kapusta, ale aj ovsené vločky a citróny. Obzvlášť bohatá je naň aj vaječná škrupina - obsahuje ho až 90% a tak je pravdepodobne najbohatším prírodným zdrojom tohto minerálu. Navyše vápnik zo škrupín telo ľahko vstrebáva, pretože jeho zloženie je takmer identické so zložením našich kostí a zubov. Pozitívne vplýva aj na zdravie chrupaviek. Vaječné škrupiny však nie sú len tak ľahko konzumovateľné ako taká brokolica, či mandle. Ako ich teda pripraviť? A aké použiť?
Je dôležité podotknúť, že na konzumáciu by sme mali použiť vaječné škrupiny z poctivých chovov, teda najlepšie z domáceho. Pokiaľ sliepky nemôžete chovať sami, poobzerajte sa po poctivom chovateľovi vo svojom okolí alebo v našej inzercii. Takéto vaječné škrupiny sú totiž pevnejšie, hodnotnejšie a znášajú ich len sliepky, ktoré poznajú výbeh, slnko, trávu a nie umelé zmesky.
Takéto vaječné škrupiny najprv očistíme, povaríme v čistej vode približne 10 minút, aby sme odstránili prípadné baktérie. Necháme ich voľne preschnúť a napokon ich dosušíme v rúre vyhriatej na 200˚C približne 8-10 minút. Takto získame dokonalé suché a krehké vysušené škrupiny, ktoré rozdrvíme v mažiari, alebo v mlynčeku na kávu. Získame tak biely až mierne hnedý prášok, ktorý preosejeme cez sitko a uzavrieme do pohára s viečkom.
Tento prášok konzumujeme primiešaním štvrť čajovej lyžičky do müsli, kávy, smoothie alebo džúsu. Použiť ho môžeme aj pri pečení chleba. Prípadne môžeme na pol lyžičky prášku pridať 2 polievkové lyžice šťavy z citróna, zamiešať , počkať kým škrupiny zmäknú, pridať deciliter horúceho mlieka a vypiť.
Poznáte toto využitie vaječných škrupín alebo máte ešte iné tipy? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom alebo na Facebooku.