Novinka v podobe vajec v krabici od tetrapaku má šetriť čas zaneprázdneným ľuďom. Ako plus udávajú aj dlhšiu trvanlivosť a praktické prenášanie, pri ktorom nehrozí rozbitie a vytečenie vajec. Menej zdatní kuchári sa nemusia báť pádu škrupinky do jedla. Šetrením času majú výrobcovia asi na mysli rozbíjanie škrupiniek a ich následné vyhadzovanie a rozšľahanie vajec. Aj chuť týchto vajec sa od pravých domácich líši.
Balenia existujú v dvoch veľkostiach - 5 a 10 vaječné. Vajcia sú špeciálne tepelne upravené pasterizáciou a nemalo by byť pri nich riziko salmonelózy.
Ako nevýhoda sa ukazuje aj vyššia cena. Obsah tiež nie je celkom jasný. Môžu sa tam nachádzať poctivé vajcia domácej produkcie, ale aj ich lacné a nekvalitné napodobeniny zo zahraničia. Vajcia predstavujú nebezpečenstvo aj z hľadiska ekológie. Nie každý recykluje a zbytočne sa zvyšuje množstvo odpadu. Vajcia obmedzujú množstvo jedál, ktoré sa z nich dajú spraviť. Nedá sa oddeliť žĺtok od bielka ani pripraviť volské oko.
Na trhu sa už pokúšali preraziť rôzne formy vajec, napríklad vajcia na tvrdo. V obchodoch stále vedú klasické vajíčka, v čoraz vyššej miere tie z biochovov.
Výhody:
+ nerozbije sa škrupina pri prenose z obchodu
+ znížené riziko salmonelózy
+ žiadna škrupinka v jedle a roztečené vajce po rukách a stole
+ rýchla príprava
Nevýhody
- Nedá sa odhadnúť 1 vajce
- Nedá sa oddeliť žĺtok od bielka
- Len 5 alebo 10 vajec
- Neekologické
- Vyššia cena
- Iná chuť
- Nemožnosť preveriť odkiaľ pochádzajú vajcia
- Vajcia nie sú úplne čerstvé, ako keď si ich kúpite priamo u farmára