Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

V reštauráciách slovenské potraviny takmer nenájdete

rss

V gastronómii prichádza trend lokálnych potravín. Jedlá z domácich surovín sú považované za lepšie aj zdravšie.

Nakupovanie slovenských potravín do reštaurácií má však niekoľko problémov. Nie len že majú prehnanú cenu, ale zohnať sa dajú len ťažko.  Medzi ostatnými potravinami to je ako hľadať ihlu v kope sena.

Slovenské – neslovenské

Aj keď sa v hoteloch a reštauráciách snažia využívať slovenské potraviny, nie vždy sa to dá. Napriek zisťovaniu krajiny pôvodu, mnohí dodávatelia tvrdia, že ide o slovenské potraviny. Nie vždy to je pravda.  Už len fakt, že na Slovensku je minimum chovov popiera možnosť, aby všetko dovážané mäso bolo zo Slovenska.  Hotely a reštaurácie nemôžu ani kupovať priamo od malých chovateľov, keďže tie nemajú vlastný bitúnok.

Na kupovanom mäse sa často objavuje nápis „spracované v Hamburgu“, teda na mieste, kde sa vyloďujú zahraniční producenti. Iné mäso vo veľkoobchode takmer ani nezoženiete.

Pôvod suroviny je teda neznámy. Môže pochádzať odkiaľkoľvek.  Podľa pána Baranca, konateľa spoločnosti Hotel Podhradie v Považskom Podhradí je to rovnako aj s kurencami – „v Brazílii sa nalodia vajíčka a do Európy už dorazia mrazené bojlery.“

Keď sa spýtate na slovenské potraviny manažérov hotela alebo reštaurácie, každý vám povie, že štát nepodporuje domácich chovateľov a pestovateľov tak, by boli schopní dodávať slovenské potraviny do reštaurácii. 

Pán Baranec sa snaží pre svoju reštauráciu nakupovať priamo slovenské potraviny. Darí sa mu to však len niekedy. Nakupuje slovenské syry, pečivo, vajcia alebo maslo. Ak chce kúpiť slovenskú zeleninu, musí si privstať.  Až na to, že táto „slovenská zelenina“ je vykladaná z poľského auta.

Dohodnúť sa s ľuďmi, aby im pestovali bylinky alebo základnú zeleninu je z hľadiska predpisov nemožné. Všetky potvrdenia a rozbory, ktoré na to treba nestoja za námahu na dopestovanie pár kúskov zeleniny.

Registrácia

V ostatných krajinách si reštaurácie a hotely môžu nakupovať potraviny na farmárskych trhoch. Na Slovensku nie. Tu sa môžu kupovať potraviny len od registrovaných pestovateľov, ktorí majú registračnú pokladňu. Preto sú hotely nútené kupovať potraviny, ktoré cestujú v igelite aj týždeň miesto toho, aby nakúpili čerstvé potraviny priamo od slovenských pestovateľov.

Malý dodávatelia

Aby malý dodávatelia splnili všetky podmienky EU k registrácii a neskrachovali, musia sa zazmluvniť u veľkých odberateľoch a predať celú svoju produkciu.  Aby sa dokázali finančne ako tak udržať ochudobňujú  obsah vlastných výrobkov alebo predávajú načierno. Ani jeden prípad nie je pre slovenskú gastronómiu vhodný.

Predpisy a množstvá

Dodržať požadované predpisy EÚ a zároveň aj požadované množstvá od slovenských odberateľov je možné dodržať len veľmi obtiažne.  Dodržanie predpisov a zároveň primeraná cena na potravinách je pre slovenských pestovateľov nereálna.  Preto ceny slovenských potravín sú v porovnaní so zahraničnými drahšie.

Cena

Pre väčšinu hotelov a reštaurácií, napriek narastajúcemu trendu domácich potravín je rozhodujúcim faktorom cena.  Je na distribútoroch, aby neznižovali cenu na úkor kvality potravín.  Na toto sa snaží dbať aj veľkoobchodná sieť Metro.

Pre niektoré hotely a reštaurácie je dôležitá najmä kvalita.  Nehodnotia pečiatku na potravine, ale priamo kvalitu a veria dodávateľom, že ide o slovenský výrobok.

Niektoré bratislavské hotely nakupujú kuracie mäso v Rakúsku. Nie že by nechceli kupovať slovenské, ale pomer kvalita a cena je neporovnateľný.

Tibor Faragó z Technickej univerzity v Košiciach tvrdí, že lacné kuracie mäso nevyhovuje ani z ekonomickej stránky, keďže má nízku výťažnosť, zlú chuť aj vzhľad.

Aj hostia reštaurácii neustále hľadia na cenu a dosť často je to rozhodujúci faktor výberu. Tomu sa musí prispôsobiť aj nákup potravín, aj keď je to na úkor kvality.  Cenu slovenských potravín zvyšuje najmä byrokracia a európske predpisy na kvalitu a registráciu.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz