Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

V. Celoslovenské ovčiarske slávnosti - Ovenálie 2013

rss

Ovenálie sú celoslovenské ovčiarske slávnosti. Tento rok, sa konal už ich 5-ty ročník vo Východnej.  Dôvodom  tejto lokality boli podľa riaditeľa Správneho útvaru Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Ing. Slavomíra Reľovského „amfiteáter, kvôli priestoru krásnemu a kvôli tomu, že je to v srdci Slovenska.“ Tento kraj je povestný chovom oviec už od dávna. „Mozgom“ celej akcie, a človekom, čo prišiel s nápadom takúto akciu usporiadať, je podpredseda predstavenstva Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku, Eduard Janíček.

"História stretnutia chovateľov oviec a kôz s ich priaznivcami a sympatizantmi siaha do roku l977, kedy sa  v Holíči uskutočnilo prvé takéto stretnutie. V ďalších rokoch sa Ovenálie presťahovali na Liptov do Liptovskej Osady, kde nabrali širšiu dimenziu. Po roku l989 nastal útlm a v roku 2008 som inicioval projekt na obnovu  OVENÁLII.  Bol to náročný projekt, latka bola postavená vysoko, bolo potrebné nájsť do tímu zanietených a veci oddaných priateľov a tento projekt sa podaril" povedal Janíček.

Jeho hlavným cieľom, pre ktorý každoročne usporiadúva za pomoci ostatných túto akciu je "spropagovať chov oviec a kôz, poukázať na kvalitu produktov z tohto chovu od mäsa, mäsových výrobkov až po mlieko a mliečne výrobky.  Každý rok sa snažíme vymyslieť nejaký „trhák“, ktorý by pritiahol návštevníkov. Najskôr to bol profesor Libor Ebringer, ktorý svojim výskumom bryndze dokázal, aké má liečivé účinky, ďalej to bol pražský kuchár František Kšána a tento ročník nám oživil Jardo Židek. " Každý rok sa teda môžme tešiť na nejakú významnú osobnosť, ktorá toto podujatie oživí.

Celý program sa viedol v duchu ovčiarstva. Program otvorili slávnostným trúbením.  Návštevníci mohli ochutnať rôzne druhy syrov, bryndze, pozrieť si ukážky ľudových tancov a naučiť sa základne kroky.

Medzi účastníkmi a súťažiacimi boli ľudia z celého Slovenska, od Bratislavy až po východ. O toto podujatie majú čoraz väčší záujem aj chovatelia oviec a kôz, a využívajú ho na svoju propagáciu.  Podľa Janíčka "zviditeľnia takto náročnú prácu bačov, pastierov, návštevníci môžu vidieť, ako sa vyrába syr, bryndza, dozvedia sa, ako sa dajú pripravovať pokrmy z jahňacieho a ovčieho mäsa, uvidia ukážky rôznych plemien oviec, ukážky strihania a pasenia oviec, môžu sa zúčastniť diváckych súťaží. A konečný spotrebiteľ si takto môže zvážiť, či dá prednosť kvalitným, zdravým a „pravým“ potravinám, ako výrobkom, mnohokrát neidentifikovateľného pôvodu."

Organizátori dávali prednosť členom zväzu, ale zúčastniť sa umožnili všetkým, ktorí chcú pomôcť slovenskému ovčiarstvu a chovu kôz, povedal Reľovský.

Medzi najatraktívnejšie časti programu patrili majstrovstvá Slovenska v ťahaní syrovej nite. Zúčastnili sa ich 4 súťažiace, no už po druhýkrát ich vyhrala pani Janka Mäsiarová. Tento rok sa jej podarila rýchlosť vyše 22 cm/sek. Minuloročný rekord pani Marty Tužinskej v dĺžke 158cm však neprekonala. Majsterka vyhrala vyšívaný kroj od predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára, ktorý prevzal záštitu nad touto súťažou. 

Do varenia ovčieho guľášu sa zapojilo 7 družstiev. Víťazom sa stal SHR Bertin Zúbek, z farmy Slopná. Musíme potvrdiť, že jeho guľáš bol perfektný.

K lákavému programu nepochybne prispel aj známy šéfkuchár Jaro Židek. Jeho mäsová šou, pri ktorej ako sa sám vyjadril improvizoval, mala vysokú sledovanosť. Jeho obľúbenosť je nepochybná. Napriek nej, sa však nestal „celebritou“, a svoju pokoru si udržal.

Počas celých slávností mali ľudia možnosť vidieť výrobu syra a bryndze, ochutnať poctivú bryndzu aj syr doslova pár sekúnd po vyrobení, ochutnať víťazné syry a žinčicu. Tie počas podujatia rozdávali dievčatá v slovenských krojoch.

Príprava takejto akcie nie je jednoduchá. Začiatok jej prípravy siaha do mesiacov október - november predchádzajúceho roku. Vtedy vznikajú prvé myšlieknky, čím oživiť program a čo nové do neho priniesť. Najnáročnejší bol prvý ročník, kedy organizátorom výrazne pomohla obec Východná so starostom Pavlom Krupom.

Milovníci ovčieho syra a produktov z ovčieho mlieka a slovenských tradícii si na Ovenáliach prišli na svoje. S akciou sme boli nad mieru spokojní, a už sa tešíme na ďalší ročník.

Organizátori, ktorým bol Zväz chovateľov oviec a kôz a Národná sieť rozvoja vidieka SR veria, že ovčiarstvo si aj vďaka Ovenáliám bude na Slovensku získavať čoraz viac priaznivcov, spokojných konzumentov a bude sa mu dariť.

Záštitu nad Ovenáliami prebralo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Žilinský samosprávny kraj.

 

Fotogaléria

Komentáre

Marta Tužinská 11.6.2013, 18:01
Držiteľkou slovenského rekordu v dĺžke korbáčikovej nite z roku 2012 nie je pani Mäsiarová ale Marta Tužinská. ja som vytiahla z 1kg syra 158m korbáčikovej nite. p Mäsiarová mala kratšiu niť ale lepší čas v roku 2012 S pozdravom Marta Tužinská

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz