Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Už ste jedli píniové oriešky?

rss

Píniové oriešky majú skvelé protizápalové účinky, pomáhajú pri vykašliavaní, ochoreniach pľúc a dýchacích ciest. A vlastne to nie sú žiadne skutočné oriešky, ale semienka (zo šišiek viacerých druhov vždyzelených borovíc), ktoré patrili k výživným pochúťkam už v starovekom Grécku alebo Ríme.

Píniové oriešky sa predávajú lúpané, pričom na prvý pohľad pripomínajú lúpané tekvicové alebo slnečnicové semienka – majú s nimi však spoločné len vynikajúce zdravotné účinky. Obsahujú pomerne veľa (zdraviu prospešného polynenasýteného) tuku, vďaka čomu pri dlhšom skladovaní ľahko zhorknú, čo je asi ich jediná nevýhoda. Sú vysoko energetické, takže dokážu posilniť a revitalizovať organizmus pri vyčerpaní a v náročných životných okamihoch. Majú tiež priaznivé účinky na nervovú sústavu.

Píniové oriešky obsahujú:

- minerálne látky (draslík, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok, železo atď.),

- vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E, K, betakarotén (provitamín A),

- polynenasýtené mastné kyseliny (kyselina pinolová, kyselina linolová),

- sacharidy, bielkoviny, vlákninu...

Ako na konzumáciu píniových orieškov

V obchodoch predávané (lúpané a balené) píniové oriešky možno zjesť „len tak“, hneď po rozbalení – nezabudnite ich však dôkladne požuť. Po nákupe nestrácajte čas a zjedzte ich čo najskôr. Použitie v kuchyni nachádzajú skôr okrajovo, ako súčasť koláčikov, dezertov alebo (pražené) v šalátoch.

Píniový olej

Olej vyrobený z píniových orieškov si zachováva ich cenné vlastnosti. Používa sa napríklad do šalátov a údajne aj ako ochrana doma pečeného chleba pred plesňou (priliatím do cesta).

Už ste vyskúšali píniové oriešky? Pridajte komentár k článku :)

 

TIP: Do šalátov môžete použiť aj olivový olej

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz