
(Domáca výroba piva, 5. časť). Klasické britské bylinkové pivo vyniká jednoduchou rýchlou prípravou a lacnými surovinami. Podobné výhody prináša aj zázvorový ale. V oboch prípadoch ide o osviežujúce, nízkoalkoholické kvasené nápoje konzumné už o pár týždňov.
Recept na britské bylinkové pivo zo žihľavy a púpavy
1. Natrhajte si plnú hrsť žihľavových listov z hornej časti rastliny, a plnú hrsť púpavových kvetov a listov.
2. Žihľavové listy zalejte v hrnci vodou (cca 4,5 litra) a dajte zovrieť. Udržiavajte 10 minút vo vare a potom vývar preceďte cez sitko do veľkej misy alebo hrnca.
3. Púpavu zalejte v hrnci čerstvou vodou (cca 4,5 litra) a dajte zovrieť. Udržiavajte 10 minút vo vare a potom preceďte cez sitko do misy, v ktorej už máte žihľavový vývar.
4. Pridajte do žihľavovo-púpavového vývaru 375 gramov cukru a 2 polievkové lyžice nastrúhaného zázvoru. Zázvor nastrúhajte tesne pred použitím.
5. Poriadne premiešajte a stočte do kvasnej nádoby.
6. Olúpte dva citróny, nakrájajte ich na plátky (bez kôry) a vložte do kvasnej nádoby.
7. Rozdrobte 15 gramov pivovarských kvasníc a nasypte ich do kvasnej nádoby (rovnomerne po hladine).
8. Zakryte kvasnú nádobu vekom a nechajte kvasnice cez noc pracovať.
9. Ráno môžete nápoj precediť do fliaš, uzatvoriť ich a uložiť postojačky napríklad v špajze, alebo na inom tmavom a nepríliš teplom mieste.
10. A to je všetko — asi po troch týždňoch je vaše bylinkové pivo pripravené na konzumáciu.
Recept na zázvorový ale
1. Pripravte si dva litre kvalitnej vody a odlejte z nej 125 mililitrov do hrnca.
2. Pridajte do hrnca 40 gramov čerstvo nastrúhaného zázvoru a 170 gramov bieleho kryštálového cukru.
3. Opatrne zohrejte a miešajte, aby sa cukor vo vode úplne rozpustil — potom odstavte ohrev.
4. Počkajte 60 minút, obsah prelejte cez sitko do čistého pohára a dajte vychladnúť do chladničky.
5. Vychladnutý sirup prelejte do dvojlitrovej plastovej fľaše, prisypte do nej štvrť čajovej lyžičky pivovarských kvasníc, dve čajové lyžičky citrónovej šťavy a zvyšnú vodu (1875 mililitrov).
6. Fľašu poriadne uzavrite a zľahka pretrepte, aby sa obsah rozmiešal. Nasleduje proces kvasenia, ktorému sa najlepšie darí pri teplotách od 19 do 23 °C. Po 48 hodinách kvasenia uložte nápoj do chladničky.
7. Hotovo — po dvoch týždňoch v chladničke je váš zázvorový ale pripravený na konzumáciu.
V nasledujúcej časti nášho seriálu o domácej výrobe piva si pozrieme ďalšie dva zaujímavé recepty :)