Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
43%
Blízkosť predajne
9%
Magazín

Uvarte si bazové alebo smrekové pivo

rss

(Domáca výroba piva, 6. časť). Domáce pivo z bazových kvetov alebo z mladých končekov smrekových vetvičiek si v supermarkete určite nekúpite. O to väčšiu radosť spravíte sebe a svojim priateľom, keď si tieto chuťovo veľmi zaujímavé tradičné anglické pivá uvaríte vlastnými silami. Ako na to?

 

 

 

Bazové pivo

1.     Natrhajte si 4 litre kvietkov čiernej bazy a dôkladne ich umyte v čistej vode.

2.    Nalejte do veľkého hrnca 8 litrov vody, nasypte 1,8 kg kockového cukru, pridajte 6 chemicky neošetrených pomarančov nakrájaných na plátky aj so šupkou a 6 chemicky neošetrených citrónov nakrájaných na plátky aj so šupkou.

3.     Začnite variť, udržiavajte na bode varu pol hodiny, ohrev vypnite a prisypte 4 litre kvietkov čiernej bazy a nechajte ich 2 hodiny extrahovať.

4.    Preceďte obsah hrnca cez sitko.

5.    Precedený obsah hrnca zohrejte na 37 °C (opäť v tom istom hrnci) a stočte do kvasnej nádoby (prírodné kvasinky obsiahnuté v bazových kvietkoch spustia kvasiaci proces, prípadne pridajte do kvasnej nádoby krajec žitného chleba).

6.    Po troch dňoch kvasenia si stočte pivo do fliaš, dôkladne ich uzavrite a nechajte ešte 2 mesiace zrieť na chladnom mieste.

Smrekové pivo

1.     Natrhajte si 250 g mladých sviežich končekov smrekových vetvičiek a dôkladne ich umyte v čistej vode.

2.    Nalejte do veľkého hrnca 11,25 litra vody, nasypte 57,6 g sušeného zázvoru (drveného alebo mletého), 28 g chmeľu Fuggles a samozrejme pripravené končeky smrekových vetvičiek (z bodu 1).

3.    Poriadne zamiešajte a začnite variť. Počas varenia sledujte chmeľ. Keď klesne na dno nádoby, varenie prerušte a obsah hrnca preceďte cez sitko.

4.    Do precedenej zmesi ihneď pridajte 1,75 litra melasy (kúpite v e-shopoch so zdravou stravou). Nechajte prirodzene vychladnúť až na izbovú teplotu, vtedy stočte do kvasnej nádoby, pridajte 5,5 g pivných kvasiniek a nechajte kvasiť 48 hodín.

5.    Smrekové pivo stočte do fliaš (klasické sklenené pivové alebo plastové od limonád, nikdy neplňte až po vrch), dôkladne uzavrite a nechajte zrieť pri teplote od 21 do 24 °C. Už po 5 dňoch môžete svoje domáce smrekové pivo ochutnať.

 

Nenechajte si ujsť ani ďalší článok zo seriálu o domácej výrobe piva, bude to stáť za to :)

 

1/8     2/8     3/8     4/8     5/8     6/8     7/8      8/8

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz