Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Úroda na balkóne

rss

Čoraz častejšie môžeme na balkónoch panelákov vidieť, ako si ľudia pestujú svoju zeleninu. Kedysi to bola vymoženosť ľudí žijúcich na dedinách alebo v rodinných domoch, že si na záhradke mohli vypestovať sami zeleninu či ovocie. Dnes, aj keď v obmedzenom množstve im začali konkurovať aj ľudia žijúci v panelákoch v meste.  Zeleninu na balkóne pestujeme nie len ako potravinu, ale aj z estetického hľadiska. Rôzne návody nájdete aj na stránke www.bytvpanelaku.sk.

Aby sme mohli pestovať na balkóne zeleninu potrebujeme dostatok slnečného svetla, pevný balkón (aby uniesol trvalo zvýšené zaťaženie), staré nádoby, mriežky či povrazy, plán čo, kedy a kde budeme pestovať, substráty a hnojivá, vodu a priesady, ktoré chceme pestovať.

Veľa ľudí si už pravidelne pestuje na balkóne paradajky, jahody či papriku.  Dopestovať sa toho dá ďaleko viac čo tak si na balkóne zasadiť fazuľu, kapustu či tekvicu?

Tekvica

Balkóny bývajú na pestovanie tekvíc väčšinou malé. Keď sa však vzdáme potreby vypestovať si veľké tekvice, môžeme si balkón a neskôr aj byt vyzdobiť peknými okrasnými tekvičkami. Dôležité je, aby mali kvalitný substrát a dostatok slnka.  Balkón nám najskôr skrášlia zelenými listami a žltými kvetmi, neskôr plodmi, ktoré vydržia až do zimy a prekvapovať nás budú svojou farbou a tvarmi.

Kapusta

Ďalšou nie len dekoratívnou, ale aj chutnou zeleninou na našom balkóne môže byť kapusta. Podľa odrôd si môžeme balkón doladiť do biela alebo aj fialova, a esteticky budú pôsobiť aj ich kučeravé listy. Kapusty môžeme doladiť  zasadením cyklaménov alebo brečtanom.

Fazuľa

Ak potrebujete vytvoriť na balkóne clonu, fazuľa je tá správna voľba.  Dajte si naklíčiť semienka a po posledných mrazoch ich zasaďte na balkón k natiahnutým povrázkom. Už začiatkom leta sa nám na balkóne začnú objavovať prvé červené alebo biele kvietky. O pár týždňov na to budeme mať prvé struky.

Na balkóne môžete pestovať viacero plodín. Patria medzi ne paradajky, cukrové melóny, papriky, baklažán, uhorky, pepíno („zelené vajíčko“ s chuťou melóna), patizóny, cukiny, jahody, kučeravý kel , na jar a jeseň zelenú cibuľku, reďkovky, šaláty či rôzne bylinky.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz