Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Úprava záhrady na jeseň

rss

Jeseň farbiaca prírodu do svojich farieb sa už začala a tak netreba zabudnúť ani na jesenné práce v záhrade, ktoré sa s ňou spájajú. Nakoľko ich nie je málo, nemali by sme ich odkladať. Tak si vyhrňme rukávy a poďme na to! Na čo by sme nemali zabudnúť?

Zber, uskladnenie a spracovanie zeleniny a ovocia

Na jeseň je najvyšší čas postupne zrušiť záhony s koreňovou zeleninou ako je zeler, či petržlen. Po ich vyrýľovaní ich rozložte a nechajte oschnúť. Otrhajte vňate tak, aby vám zostal len jeden vegetačný vrchol a uskladnite. Zberajte aj úrodu ďalších plodov (jablká, hrušky,...), pričom dávajte pozor, aby sa plody nepoškodili. Ak predsa len k poškodeniu dôjde, alebo sú plody mäkké, oddeľte ich od ostatných a okamžite spracujte (kompót, džem, výživa). Zdravé plody uložte do suchého a chladného prostredia.

Starostlivosť o bylinky

Aj listy medovky a tymiánu je vhodné na jeseň pozbierať, rozložiť a nechať vysušiť. Bylinky, ako je oregáno, mäta, tymián a šalvia, ktoré dokážu vonku prezimovať, prikryte lístím, aby ste ochránili ich korene. Levanduľu a iné bylinky presaďte do kvetináča a nechajte na chladnejšom, svetlom mieste.

Hrabanie lístia

Aj pravidelné hrabanie lístia patrí medzi typické jesenné práce v záhrade. Pohrabané lístie môžete následne dať do kompostu. Pozor však na orechové listy, ktoré tam, kvôli obsahu škodlivých látok, jednoznačne nepatria. Rovnako na kompost nepatrí zhnité ovocie (na jeseň najmä jablká), pretože sa tým v záhrade šíria hubovité ochorenia. 

Rýľovanie prázdnych záhonov

Po zbere zeleniny zrýľujte prázdne záhony. Zarýľujte aj drobné zbytky rastlín a, pokiaľ máte, pridajte aj kravský hnoj všade tam, kde budete dávať zeleninu prvej trate, ako sú paradajky, uhorky, kapusta, zeler. Pod mrkvu vám kravský hnoj zarýľovať neodporúčame, nakoľko by sa mohla objaviť vŕtavka mrkvová a mrkva by bola červivá.

Sadenie ovocných stromčekov, bobuľovín a zeleniny

K jesenným prácam na záhrade patrí aj sadenie nových ovocných stromčekov, bobuľovín a zeleniny. Keď ešte na jeseň nie je zima, je vhodný čas na výsadbu špenátu, petržlenu, reďkovky, kôpru a mrkvy. Na výsadbu cesnaku je najvhodnejší koniec októbra. Od polovice októbra sa však môžu sadiť takmer všetky ovocné stromy a kry- jablone, hrušky, višne, čučoriedky, egreše i ríbezle. 

Príprava na jarnú výsadbu

Na jar určite oceníte, ak sa pred definitívnym uzavretím záhradnej sezóny postaráte o náradie. Pred prvými mrazmi vyprázdnite zberné nádoby na vodu, odstavte vonkajší prívod vody, zmotajte a uložte hadice. Očistite kosačku, aj drobné náradie. Na jar ich postačí už len vytiahnuť a všetko bude pripravené na okamžité použitie.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz