Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Upracte si v chladničke

rss

Dobre organizovaná chladnička s prehľadne uloženými vecami je určite snom každej správnej gazdinky. V skutočnosti účelné usporiadanie v chladničke tiež šetrí čas a peniaze. Ak totiž presne viete, čo je vo vnútri, nakupovanie a varenie jedla sa stanú jednoduchšími, pričom dozaista budete aj menej plytvať potravinami a predídete aj nepríjemným zápachom. 

Nastavenie správnej teploty v chladničke

Chladnička by mala mať pre svoje správne používanie nastavenú aj správnu teplotu. Tá y nemala presahovať 4 stupne Celzia.

Ako usporiadať potraviny v chladničke

Presný návod na usporiadanie potravín v chladničke neexistuje. V podstate si jedlo môžete uložiť tak, aby to čo najviac vyhovovalo vám. Pre jednotný vzhľad chladničky odporúčame používať jednotné dózy, ideálne priehľadné, aby ste jasne videli, čo sa v nich nachádza. Pri umiestňovaní potravín do políc zvážte, čo vám dáva najväčší zmysel a čo je najlepšie pre potraviny. Vzhľadom na to, že teplý vzduch stúpa. zatiaľ čo studený klesá, pamätajte na to, že na horných poličkách je vždy o niečo teplejšie, ako na dne chladničky.

Potraviny sa snažte v chladničke rozložiť rovnomerne po celej ploche tak, aby mali dostatok priestoru a mohol okolo nich prúdiť studený vzduch. Z tohto dôvodu nie je dobré chladničku príliš preplňovať, hoci nám je jasné, že občas sa tomu nedá vyhnúť. 

Ktorý regál/policu na čo využiť?

Ak predsa hľadáte spôsob, ako potraviny v chladničke uložiť čo najlepšie tak, aby čo najdlhšie vydržali, máme pre vás pár tipov a rád.

Ovocie a zelenina

Ovocie so zeleninou patria na spodok chladničky do špeciálneho boxu, ktorý je prispôsobený priamo na ich skladovanie. Pred tým, ako ich tam uložíte ich určite neumývajte. Nezabudnite, že nie všetky druhy ovocia a zeleniny patria do chladničky. Určite tam nedávajte tropické plody, ako je banán, ananás, mandarínka, pomaranč či citrón. V chladničke by sa nemali skladovať ani paradajky, papriky, zemiaky a uhorky.

Čerstvé mäso

Nad policou, či boxmi so zeleninou a ovocím by sa malo skladovať čerstvé mäso a ryby, ktoré je dobré pred ich vložením do chladničky umyť a osušiť, aby z nich nevytekala šťava spôsobujúca nepríjemný zápach.

Mliečne výrobky, salámy

Police nad mäsom by mali patriť šunke, saláme, párkom, syrom, jogurtom a iným mliečnym výrobkom v závislosti od ich počtu. Je dobré, ak sú na policiach oddelené mliečne výrobky od mäsových. 

Čo do dverí chladničky?

Vo dverách chladničky môžete skladovať maslá, mäkké syry, kečup, ovocné a zeleninové šťavy. Pozor na zaužívané stereotypy pri skladovaní, pretože hoci napríklad mlieko je väčšina ľudí zvyknutá skladovať na hornej polici alebo v jej dverách, malo by byť umiestnené na zadnej stene spodnej police, kde je najchladnejšie. Podobné pravidlo platí pre vajcia - skladovať by ste ich mali v pôvodných obaloch na stredných alebo horných policiach, kde je teplota konzistentná. 

Čerstvejšie potraviny vzadu, staršie vpredu

Keď kúpite niečo nové, čerstvé, napríklad mlieko, maslo, syry, tak umiestnite staršie položky dopredu tak, aby ste ich spotrebovali ešte pred dátumom exspirácie. Menej potravín sa vám tak pokazí.

Tipy na záver

Ak máte malé deti, môžete na nich myslieť aj pri usporiadaní jedál a potravín v chladničke. Ak tam ukladáte niečo pre ne, umiestnite to na spodnejších policiach tak, aby to mali vo výške očí. 

Použité čajové vrecúška môžete vložiť do misky a dať ju do chladničky. Výborne totiž pohlcujú zápach.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz