Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Úplne prvý deň pri odchove kuriatok

rss

Jar je typickým obdobím, kedy na našich dvoroch pribúda mladá hydina. Nechýbajú medzi nimi nosnice a brojlerové sliepky – kúpené ako niekoľkotýždňové mládky, alebo ako úplne malé kuriatka. Práve pri odchove jednodňových kuriatok robia neskúsení začínajúci chovatelia mnoho chýb. Ako na to?

Ak potrebujete malé jednodňové kuriatka dopraviť domov (napríklad po ich nákupe na farme), nespoliehajte sa na náhodu a vopred si pripravte pevnú kartónovú krabicu vhodnej veľkosti podľa počtu kuriatok. Dno krabice vysteľte hoblinami, prípadne iným savým materiálom. Vnútorné rohy krabice vyplňte kartónovými vložkami, aby sa kuriatka nenatlačili do rohu a neudusili. Vo vrchnej časti krabice spravte pár otvorov pre vzduch.

Kuriatka ihneď po vyliahnutí vydržia minimálne 24 hodín bez pitia a kŕmenia, to je vhodný moment na dopravu. Nič sa však nestane, ak ich počas transportu napojíte, najmä ak vidíte že majú otvorené zobáčiky. Čistú vodu (nie ľadovú ani teplú, asi 10 °C) si pripravte do malej plytkej nádobky (postačí aj vrchnáčik od malinovky). Do jednej ruky vezmite kuriatko, do druhej ruky nádobku. Kuriatko opatrne priblížte k nádobke a namočte mu zobáčik do vody. Zopakujte s každým kuriatkom dva tri krát.

Čerstvo vyliahnuté kuriatka potrebujú v prvom rade teplotu prostredia cca 27 až 30 °C. V ideálnom prípade im ju skúste zabezpečiť už počas prepravy. V žiadnom prípade nesmú trpieť zimou, držte ich v teple, napríklad počas jazdy autom na mieste kam svieti (a hreje) slnko – ale dávajte pozor, aby neboli prehriate. Ak sú kuriatka prehriate, dajú to najavo tak, že dýchajú otvoreným zobáčikom. To je nebezpečné – vašou úlohou je udržať ich v správnej teplote. Ak im je zima, kuriatka stoja, čipčia a tlačia sa na seba. Pri správnej teplote si s obľubou políhajú a pospia.

Po príchode domov kuriatka preložte do pripravenej čistej odchovne. V domácich podmienkach stačí dostatočne priestranná čistá krabica s podstieľkou (hobliny alebo krátko rezaná slama), napájačkou, kŕmidlom (v prvých dňoch možno kŕmiť aj na čistom kuse kartónu ako na tácke) a zdrojom tepla. Ako zdroj tepla sa bežne používa infra žiarovka zavesená nad kuriatkami v dostatočnej výške, aby sa nepopálili. Teplotu odchovného priestoru merajte teplomerom na podlahe – prvý týždeň odchovu by mala dosahovať uvedených  27 až 30 °C. Vždy po týždni teplotu znížte cca o 2 °C.

Ako kŕmiť kuriatka? Mnohí chovatelia uprednostňujú kompletné zmesky alebo tzv. koncentráty pridávané do šrotu už od začiatku odchovu. Dobré výsledky sa však dajú docieliť aj prirodzeným kŕmením – základ takejto kŕmnej dávky už od prvých dní tvorí kvalitný jemný šrot (kukurica + pšenica) obohatený troškou tvarohu. Dôležitý je neustály prístup k čistej vode. Ak používate ako napájačku nejakú misku, do jej stredu môžete dať kameň alebo inú prekážku, aby sa kuriatka nemohli namočiť.

Najčastejšie chyby pri odchove malých kuriatok:

1. Nedostatočná teplota odchovného priestoru, najmä podlahy – podchladené kuriatka ľahko ochorejú, trpia hnačkami, katarom atď. Pri správnej teplote môžete v priebehu dňa viac krát sledovať, ako si kuriatka hromadne políhajú pod zdroj tepla a spokojne spia.

2. Prehriatie kuriatok pri preprave – dochádza k nemu, ak nemá prepravná krabica dostatok vetracích otvorov.

3. Použitie pilín ako podstieľky – piliny sú pre malé kuriatka nebezpečné, zobú ich a majú z toho vážne zdravotné problémy.

4. Kŕmenie pokazeným krmivom – najmä pri vlhčených šrotoch dajte pozor, aby neboli v kŕmidle viac ako cca 30 minút, inak sa vlhčené krmivo môže (najmä ak je blízko lampy) rýchlo skvasiť.

5. Nedostatočná hygiena napájačiek a kŕmidiel – kŕmidlá a napájačky musia neustále byť čisté, podľa potreby ich umyte aj niekoľkokrát za deň (minimálne raz za deň).

6. Zanedbaná, znečistená podstieľka – podstieľku musíte udržiavať v čistote, cez deň presýpať novou vrstvou, aspoň raz za deň meniť.

7. Plné osvetlenie v noci – aj kuriatka si potrebujú pospať v tme. Pri rozsvietenej žiarovke je to nemožné, najlepším riešením je vyhrievacia podložka (predáva napríklad Agrohase.sk).

Máte k odchovu malých kuriatok ešte nejaké otázky? Napíšte ich do komentárov :)

 

Komentáre

Monika 15.9.2015, 21:17
Dobry den,prosim chcem sa niekoho spytat ake hobliny z mäkkeho či tvrdeho dreva možu mat 3-tyzdnove kuriatka-brojlery ?Dakujem za odpoved,Monika
Zuzana 15.7.2017, 17:41
Dobrý deň,dnes sa mi narodilo kuriatko v umelej liahni,ktorému som musela trocha pomôcť,lebo sa nevedelo dostať z vajíčka von.teraz ale len lezi,pipa a zda sa mi strašne slabé.neviem,či prežije.da sa mu nejako pomôcť?????

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz