Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tymian- korenie aj liek

rss

Tymian je používaný už od stredoveku. Egypťania tymianovú silicu používali pri balzamovaní múmii. Gréci mu zase pripisovali silu a osviežujúce účinky. Jeho pôvod je v Stredomorí. Celá rastlinka má teplú, zemitú, korenistú vôňu, ktorú je najlepšie cítiť pri rozotrení medzi prstami. Chuť je korenistá s náznakom klinčekov, mäty, gáfru a sviežou, čistou chuťou ostávajúcou na jazyku.

Patrí medzi najvyužiteľnejšie bylinky vôbec. Troška čerstvého nasekaného tymianu dodá chuť a vôňu ovocnej šťave, šalátu, zálievke, pikantnej omáčke a všetkým pokrmom z mäsa a zeleniny. Hodí sa aj na pečenú, grilovanú, či dusenú rybu. V zmesi s oreganom a bazalkou nemôže chýbať v pizziach a cestovinách.  Používa sa aj na prípravu paštét, plniek a bylinkových masiel.

Tymian je trváci poloker kvitnúci od mája do septembra a obľubujúci slnečné stanoviská. Má drobné oválne, šedo plstnaté a žľaznaté lístky. Jeho kvety majú modrofialovú farbu, sú drobné a rastú vo zväzočkoch v pažiach listov. Niektoré odrody sa rozmnožujú len delením trsov, iné ide vypestovať aj zo semien.

Semienka sa sadia v marci až v apríli do pareniska. Keďže klíčia na svetle, vysievajú sa na povrch pôdy a len jemne sa zatlačia dnu. V máji sa už môže rastlinka premiestniť o záhrady. Čo sa týka pôdy, najideálnejšia je kyprá piesčitá alebo kamenitá, pretože výživná pôda tymian ochudobňuje o jeho charakteristickú korenistú chuť. Tymian by sa nemal hnojiť a ako zálievka je najlepšia odstáta voda. Pokiaľ je tymian pestovaný v interiéri, na zimu by mal byť umiestnený na svetlo, pričom zálievka by mala byť mierna a teplota v miestnosti okolo 15 stupňov. Pokiaľ tymian zimuje na záhrade, je potrebné rastlinu zakryť vetvičkami ihličnanov.

Pokiaľ sa tymian ujme, môže byť na jednom mieste mnoho rokov. Porast udržujeme bez buriny. Jeho vňať zbierame od mája do júna, pričom sa zberajú sa nedrevnaté vetvičky pred rozkvitnutím a to najlepšie za suchého popoludnia.  Pri pestovaní vlastného tymianu odporúčame vetvičky zbierať pravidelne, tým sa predíde ich drevnateniu. Pokiaľ o vetvičky záujem nemáte, rastlinu hneď po odkvitnutí asi v jednej tretine odstrihnite, tým zosilnie a porast zhustne.

Tymian sušíme v tieni na vzdušnom mieste. Uchovávame ho v pevne uzatvorených nepriesvitných nádobách, aby z neho nevyprchali aromatické silice.

Tymian nie je len korením, ale aj liečivou rastlinou. Má dezinfekčné účinky, pôsobí proti črevným parazitom, hnačkám, nadúvaniu a celkovo zlepšuje trávenie. Napomáha pri obnove črevnej mikroflóry, preto je prospešný pri užívaní antibiotík, Má aj močopudné účinky. Tymianový olej sa využíva pri artritíde, svalovej bolesti. Jeho nálev alebo tinktúra sú účinné ako ústna voda, kloktadlo a k oplachovaniu áft.  Odstraňuje pachy. Pôsobí aj proti hnačkám, uľavuje pri chronických zápaloch žalúdka. Okrem toho zmierňuje kašeľ a pomáha pri bronchitíde.

Samozrejme, všetko s mierou, vo veľkých dávkach môže spôsobiť otravu. Jeho odporúčaná denná dávka je 10 g, tehotné a kojace ženy by sa mu ale radšej mali vyhnúť. Ako korenie používame maximálne 3 čajové lyžičky na 1kg potravín, pretože tymianová silica má veľmi aromatickú vôňu a horkastú štipľavú chuť.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz