Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tymián a jeho liečivé účinky

rss

Tymián nie je len jednou z najpopulárnejších kuchynských byliniek tejto doby, ale má aj veľmi dlhú históriu. Už pred mnohými rokmi sa tymián používal ako liečivá bylina pri prevencii otravy, či ako prvá pomoc, ak už k otrave došlo. Predtým, ako prišli na scénu moderné antibiotiká, bol tymiánový olej používaný aj na liečenie rán. Dodnes sa tymol (jedna z najaktívnejších zložiek tymiánu) používa v ústnych vodách kvôli jeho antibakteriálnym a antimykotickým účinkom. Všeobecne je možné povedať, že tymián podporuje imunitný, dýchací, tráviaci, aj nervový systém.

5 top zdravotných účinkov tymiánu

1.Pôsobí proti bolesti hrdla

Tymiánový olej je jednou z najsilnejších prírodných antimikrobiálnych látok, čo ho robí silnou zbraňou proti bolestiam hrdla. Jedna z nedávnych štúdii v Poľsku testovala tymiánový olej na 120 rôznych bakteriálnych kmeňoch získaných od pacientov s infekciou ústnej dutiny, dýchacích ciest a urogenitálneho traktu. Výsledky experimentov ukazujú, že olej z tymiánu vykazoval veľmi silnú aktivitu proti všetkým klinickým kmeňom, dokonca aj tým, ktoré boli rezistentné na antibiotiká. Ak teda budete trpieť bolesťami hrdla, pridajte túto bylinku do vašej polievky, či čaju.

2.Znižuje krvný tlak a cholesterol

Pravidelný príjem tymiánu ukázal zníženie krvného tlaku, rovnako ako aj cholesterolu, triglyceridov a hladiny LDL cholesterolu pri súčasnom zvýšení hladiny HDL cholesterolu. Skúste teda namiesto prílišného solenia, pridať k jedlám viac prospešných byliniek, medzi ktoré patrí i tymián.

3. Bráni otrave jedlom

Tymián má nielen schopnosť zabrániť kontaminácii potravín, ale aj dekontaminovať už kontaminované potraviny. Jedna zo štúdií to dokázala, keď esenciálny olej z tymiánu odstránil zo šalátu infekčný organizmus vyvolávajúci hnačku. Pridaním tymiánu k jedlu teda môžete znížiť pravdepodobnosť výskytu ochorení z potravín.

4.Zlepšuje náladu

Karvakol, ktorý bol nájdený v tejto liečivej bylinke, má efekt na zlepšenie nálady, pretože zvyšuje hladiny dvoch neurotransmiterov potrebných na dobrú náladu- dopamínu a serotonínu. Ak je teda tymián pravidelne konzumovaný v malých množstvách, môže to podporiť pocity pohody.

5.Lieči bronchitídu

Tymián je už po stáročia používaný na liečenie kašľa a bronchitídy. Ak vás teda niektoré z týchto ochorení trápi, vyskúšajte tymiánový čaj.

Upozornenie na záver 

Tymián je považovaný za bezpečnú bylinku, ak je konzumovaný v primeraných množstvách. Rovnako aj, ak sa používa na liečebné účely a je užívaný vo väčších množstvách krátku dobu. Avšak ak je jeho príjem vysoký po dlhšiu dobu môžu (ale aj nemusia) sa vyskytnúť zažívacie problémy. Na jeho zvýšenú konzumáciu by si mali dávať pozor aj tehotné ženy, alergici, ľudia s poruchami zrážanlivosti krvi a pred operáciami.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz