Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tri tipy pre správne obrobenú záhradu

rss

Vlastnoručné domáce pestovanie zeleniny a ovocia zažíva pri dnešných cenách potravín skutočný boom. Do pestovania sa nadšene vrhajú aj ľudia bez akýchkoľvek skúseností, pre ktorých je predstava vlastnej záhradky a vlastných potravín jednoducho neodolateľná. Ak patríte medzi nich a chcete sa vyhnúť niektorým zbytočným chybám, je tento článok určený práve vám.

1/ Základom úspešnej záhradky je – tak ako aj v živote – presný plán. Nevysádzajte preto náhodne a chaoticky, ale naplánujte si priestor a jeho využitie. Nemiešajte dohromady okrasnú a úžitkovú časť záhrady. Počítajte s výškou rastlín (najmä stromov) s ohľadom na slnečné svetlo ktoré budú potrebovať aj iné rastliny. Úžitkovú časť záhrady (ornú plochu pre zeleninu) si rozdeľte na 4 časti, aby ste mohli rok čo rok plodiny pravidelne striedať. Chodníky veďte skôr po obvode pozemku, než stredom.

2/ Rozsiahlejšiu ornú plochu sotva zvládnete obrobiť ručnou prácou. Ak teda vysadíte napríklad 10 či 20 árov zeleniny, zvážte možnosť malej mechanizácie – napríklad s pomocou jednonápravového kultivačného malotraktora (s benzínovým motorom). V takom prípade nezabudnite vysadiť riadky dostatočne vzdialené od seba, aby ste mohli s kultivátorom pomedzi ne bezpečne prejsť. Pre malú záhradu pokojne zvoľte čo najmenší model kultivátora, je lacnejší a postačia mu menšie medzery medzi riadkami. Zaujímavou inováciou je elektrický minikultivátor napájaný káblom priamo zo siete, je však výkonovo postačujúci len pre menšie záhradky.

3/ Nikdy neobrábajte (neokopávajte, nekultivujte) mokrú zem, narúšate tým jej štruktúru. Po výdatnom daždi sa však ľahko vytrháva spomedzi riadkov burina aj s koreňmi, takže ak ste priaznivcom ekologického záhradkárčenia je nasledovný deň po daždi ideálny na ručný boj s burinou. Namiesto priemyselných hnojív uprednostnite (ak máte k dispozícii) maštaľný hnoj, kompost a hnojivú zálievku slepačím trusom. Počas jesenného ryľovania ryľujte „nahrubo“ a nerozbíjajte hrudy – pôda tak bude môcť premrznúť, prevetrať sa a odmení sa vám lepšími výnosmi.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz