Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Trápi vás jesenná choroba? Nazbierajte si jarabinu!

rss

Aj vy vždy na jeseň obdivujete nádherne zafarbené stromy? Jedným z týchto farieb hýriacich stromov je jarabina vtáčia. Okrem oku lahodiacej kráse má však pre nás aj inú hodnotu. Jej plody sú nabité vitamínmi, ktoré majú pre človeka veľa prospešných účinkov. Navyše, produkty z nich výborne chutia. Po tom, ako zistíte, v čom všetkom vám napomôže, začnete ju zbierať aj vy!

Jednoducho doplní vitamíny a posilní telo

Maličké bobuľky jarabiny sú predovšetkým potravou pre vtáky. Ich benefity si však môžeme užiť aj my. Bobule majú vysoký obsah vitamínu C, karotenoidov, železa, vápniku, jódu či horčíka. Vďaka vysokému podielu vitamínov dokážu účinne bojovať so zápalmi priedušiek alebo chrípkou. Zvyšujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu a využívajú sa na celkové doplnenie vitamínov v tele.

Jarabina je podobná brusniciam

Plody jarabiny majú na organizmus podobný účinok ako brusnice. Sú močopudné a teda prečisťujú obličky. Okrem toho upravujú činnosť čriev pri hnačkách, no aj pri zápchach. Konzumovať sa ich oplatí aj pri reumatických bolestiach kĺbov, nakoľko dokážu tieto bolesti efektívne zmierniť. Účinné látky v jarabine dokonca dokážu liečiť paradentózu.

Zbierajte až po premrznutí

Podobne ako niektoré iné lesné bobuľoviny, zbierať sa ich oplatí až po miernom omrznutí. Vtedy získajú sladšiu chuť. Zber prebieha od septembra do novembra. Pamätajte, plody by ste nemali konzumovať surové! Môžu spôsobiť ľahšiu otravu sprevádzanú zvracaním, nevoľnosťou alebo bolesťami hlavy. Sušenie alebo tepelná úprava toxicitu odstránia.

Sušenie alebo tepelná úprava?

Po zbere by sa mali rýchlo usušiť – najprv nechať chvíľu na vzduchu a potom dosušiť v rúre či v sušičke. Takto usušené si zanechajú krásnu červenú farbu. Ak ich nechcete sušiť, čo najrýchlejšie po zbere ich tepelne spracujte. Ak však nemáte čas hneď po zbere jarabinu spracovávať, pokojne ju vložte do mrazničky a vytiahnite neskôr.

Magické schopnosti jarabiny

Mnoho starých kmeňov verilo, že jarabina má magické schopnosti. Starí Slovania, Škandinávci a aj národy Ázie sa ňou chránili pred čarami a urieknutiami. Ochraňovali ňou nie len seba a svoje príbytky, no aj dobytok a maštale. Ak veríte na mágiu, halúzky jarabiny si môžete zavesiť aj u seba doma. Ak nie, skúste si pripraviť niektorý z lahodných receptov. Z jarabiny sa pripravujú sirupy, kompóty ši džemy. Pridaním klinčekov a škorice do džemu uvaríte doslova lahôdku!

Dobrôtky na jazyk

Jarabina sa môže podávať na spôsob brusníc k divine či sviečkovej. Vynikajúci je aj jarabinový ocot či pálenka jarabinka, ktorú najviac obľubujú Poliaci. Ak sa vám nechce vyvárať, no účinky jarabiny si chcete dopriať, postačí tinktúra. Vytvoríte ju podobne ako túto borovicovú. Najjednoduchším, no nie najhorším „receptom“ je samozrejme čaj.

Odvar z listov

Z jarabiny nemusíte piť len čaj z bobúľ, no napríklad aj z listov. 1 lyžicu čerstvých rozdrvených listov nasypte do šálky, zalejte vriacou vodou a nechajte hodinu postáť. Takýto výluh sa pije pri problémoch s paradentózou, skorbutom, chudokrvnosťou či nedostatkom vitamínov v tele.

Príloha k jedlu

Ako sme v článku spomínali, brusnice pokojne môžeme nahradiť jarabinou. Skúste teda kilo jarabiny krátko povariť vo vriacej vode. Potom zlejte, presypte do iného hrnca, opäť trochu podlejte, zasypte 800g cukru a pridajte kúsok celej škorice. Pomaly na miernom ohni zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom povarte sprudka okolo 5 minút, pozbierajte penu a naplňte zohriate zaváraninové poháre. Po uzatvorení ich otočte hore dnom.

Pleťová maska

Za hrsť rozdrvenej jarabiny zmiešame s čajovou lyžičkou medu. Ak je hmota príliš sypká a nedá sa na pleť rozotrieť, pridáme aj trochu vlažnej vody. Potom nanesieme na tvár, krk aj dekolt a počkáme zhruba polhodinu. Nakoniec zmyjeme vlažnou vodou alebo mätovým čajom.

Maska pleť oživuje a čistí. Dodáva jej pekný ružový odtieň a zároveň vyhladzuje vrásky. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz