Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tradičná Dobošova torta (recept)

rss

Dobošova torta je vynikajúcim dielom tradičného cukrárskeho umenia. Za posledné storočie vzniklo z pôvodného originálneho receptu nespočetne veľa variant. My sa ale teraz pozrieme na tradičnú Dobošovu tortu, tak ako ju piekli aj slovenské gazdinky a cukrárky v období ešte pred prvou svetovou vojnou.

Dobošova torta

Piškóta – suroviny: 12 bielkov, 21 dkg cukru, 12 žĺtkov, 17,5 dkg múky.

Piškóta – postup: vyšľaháme tuhý sneh z 12 bielkov. Po troške do neho zľahka zamiešame 21 dkg cukru, potom 12 žĺtkov a 17,5 dkg múky. Plechy na pečenie  namastíme a zľahka, natenko posypeme múkou. Cesto naberáme lyžicou a roztierame po dne plechov (nožom alebo iným vhodným nástrojom) do čo najtenšej vrstvy. Pečieme na miernom ohni. Hotové pláty si pekne orežeme do rovnakého – napríklad tradičného kruhového, prípadne obdĺžnikového či štvorcového tvaru. Ako šablóna na orez poslúži menší plech, pokrievka z hrnca a pod. Z uvedených surovín vznikne cca 11 tenkých plátov tortovej piškóty.

Plnka – suroviny: 28 dkg cukru, vanilka, 28 dkg masla, 8 vajec, 6 tabličiek čokolády.

Plnka – postup: Do kotlíka alebo menšieho hrnca dáme 28 dkg cukru s vanilkou a 8 celých vajec, nádobu vložíme ho do vriacej vody, vyšľaháme ručnou drôtenou metličkou na šľahanie až do husta. Plnku necháme vychladnúť na tanieri. V inej nádobe rozmiešame 28 dkg masla so šiestimi tabličkami čokolády na varenie (ohriatej do zmäknutia, nie však horúcej) a primiešame to do plnky.

Jednotlivé tortové pláty natierame plnkou a ukladáme na seba, čím vznikne kompletná Dobošova torta. Vrchný plát polejeme karamelom (páleným cukrom).

Dobrú chuť..!

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz