Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Topinambur - jeruzalemský artičok, židovský zemiak, slnečnica hľuznatá

rss

Topinambury sú podzemné hľuzy zvláštneho druhu slnečnice. Keď ich uvaríte, ich chuť je veľmi podobná slnečnicovým semienkam. Topinambury sú na pohľad nie veľmi vábne a v našej kuchyni ani nie sú veľmi vyhľadávané. Prečo ich teda vyskúšať?

Pestovanie zvládne každý

Pestovanie topinambur nie je zložité. Topinambur je skromná a prispôsobivá plodina. Je adaptovaný na naše podmienky a je možné pestovať ho na celom území od nížin až po podhoria. Rastie v akejkoľvek pôde od hlinitej až po ťažšie ílovité pôdy. Topinambury patria medzi okopaniny, podobne ako zemiaky. Množia sa hľuzami, ktoré by pri výsadbe nemali byť menšie ako 30 mm, ani mechanicky poškodené, či hnijúce. Vysádzať sa môžu na jeseň i na jar. Pri pestovaní je potrebné ju v zemi chrániť proti škodcom, ako sú napr. hraboše. Výnos je 10-30 hľúz topinambur z jednej rastliny.

Nie sú náročné na skladovanie

Pokiaľ hľadáte zeleninu nenáročnú na zimné skladovanie, mali by ste siahnuť práve po topinamburoch. Ich sezóna sa začína na jeseň, je však možné zbierať ich aj v zime. Po zbere ich môžete uskladniť vo vlhkom piesku, či rašeline. Pokiaľ však túto možnosť skladovania nemáte, pomôžu vám aj obyčajné papierové vrecká. Do jedného vložte vždy niekoľko kusov topinambúr. Papierové vrecká potom vložte do väčšieho plastového vreca, ktoré udrží potrebnú vlhkosť.

Jednoducho sa pripravujú

Prípravu topinamburov zvládne aj plný začiatočník. Ich šupka je tenká a bez problémov stráviteľná, takže ju nemusíte lúpať. Pokiaľ sú topinambury pekné postačí, ak ich pri príprave vydrhnete kefkou. Potom už len šup s nimi na pekáč a zapiecť v rúre. Šupku by ste mali olúpať len v prípade, ak chcete z topinamburov pripraviť  pyré. Pozor však na ich rýchle zhnednutie na vzduchu. To môžete zmierniť ponorením do vody s trochou citrónovej šťavy. Hnednutie sa dá, samozrejme, zastaviť uvarením. Topinambury sú jedlé aj za surova. Majú zvláštnu chrumkavú chuť. Pokiaľ topinambury skúšate prvýkrát, alebo svojimi kuchárskymi schopnosťami chcete zažiariť, vyskúšajte prudké grilovanie na grile. Čisté topinambury dajte na rozpálený gril. Šupka postupne očernie a topinambury po 10-15 minútach krásne zmäknú. Pichnite do nich vidličkou, či nožom, spoznáte to ľahko. Ugrilovaním výzorom aj chuťou pripomínajú zemiaky pečené na ohni. Na ochutenie stačí už len trochu soli. Podobný efekt, ale bez spálenej šupky dosiahnete tak, že si topinambury predvaríte a na grile ich už len krátko opečiete.

Patria medzi novodobé superpotraviny

Topinambury sú prírodné antioxidanty. Pomáhajú telu detoxikovať a zbavovať sa škodlivých látok, čím zvyšujú imunitu a odolnosť. V surovej hľuze topinamburu sa nachádza polysacharid inulín, ktorý jednoduchý cukor premieňa na fruktózu, čím telu dodáva energiu. Pre toto ho vyhľadávajú športovci, ale aj ľudia v strese. Táto superpotravina je vhodná aj pre ľudí s cukrovkou, keďže má nízky glykemický index. Topinambur napomáha tráveniu, je účinným probiotikom, neobsahuje lepok.

Svojimi vlastnosťami topinambury určite stoja za vyskúšanie. Ak ste tak už urobili, podeľte sa s nami o skúsenosti v komentároch. Ak nie, dúfam, že vás náš článok inšpiroval.

Zdroj:cuketka.cz

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz