Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tokijská farma budúcnosti?

rss

Keďže mladí ľudia migrujú do miest čoraz vo väčšej miere, rastie strach o budúcnosť poľnohospodárstva. Vzhľadom na plánovaný mestský rast boli vyvinuté prototypy pre mestské/ vertikálne farmy, ktoré sa javia ako celkom pravdepodobná predpoveď pre budúcnosť poľnohospodárstva, najmä vo väčších mestách. Veď dokážete si napríklad predstaviť, ako vyzerá poľnohospodárstvo v centre mesta Tokio, kde je budova na budove? Je vôbec možné?

Mestské farmy a ich požiadavky

Áno, aj poľnohospodárstvo v centre Tokia je možné. Rieši ho koncept tzv. mestskej farmy. Tá vznikla aj v kanceláriách spoločnosti Pasona. Tokijská náborová agentúra Pasona venovala 20% svojej 215 000 m2 plochy na pestovanie čerstvej zeleniny a ovocia, čo z nej robí najväčšiu mestskú farmu v Japonsku.

Záhrady sú kombináciou hydroponických a pôdnych polí a vyžadujú veľmi špecifické podmienky. Tie sú rastlinám poskytnuté prostredníctvom moderných technológií poskytujúcich optimálne rastové podmienky pre plodiny v interiéri. Napríklad, keďže niektoré plodiny nedostávajú priamu svetelnú energiu zo slnka, sú na túto prácu nastavené energeticky účinné LED diódy ovládané prostredníctvom počítačového systému, aby sa zabránilo ich prehriatiu. 

Vypestované plodiny

V tejto interiérovej farme pestujú až 100 rôznych druhov ovocia a zeleniny, ale aj kvety, bylinky a dokonca ryžu. Pre maximálne využitie plôch kancelárii sú semená zasadené aj vo vyhĺbenej vrchnej ploche zásuviek, paradajky tu môžete vidieť visieť zo stropov kancelárii, citróny rastú na chodbách, na recepcii uvidíte dozrievať brokolicu.

Plodiny pestované v kanceláriách a na chodbách budovy nie sú určené len pre zamestnancov spoločnosti Pasona, ale aj jej návštevníkom. Priamo v budove je kaviareň prístupná verejnosti, kde si môžete nielen vychutnať kávu s pohľadom na zeleň, ale aj si plodiny kúpiť.

Vízia budúcnosti

Kono Designs, architektonická firma stojaca za projektom, verí, že tento nový typ kancelárskych priestorov bude inšpirovať aj ďalších mladých mestských podnikateľov a obyvateľov k vytvoreniu podobných mestských farmičiek. Návšteva týchto priestorov nepochybne mení názory mnohých ľudí, ktorí zistia, že mať mini záhradku doma nie je až taký veľký problém a plodiny z nej sú nepochybne chutnejšie.

U nás, našťastie, ešte nie je núdza o pôdu a normálne poctivé pestovanie zeleniny a ovocia. Robia tak aj mnohí súťažiaci a výhercovia súťaže o NAJobľúbenejšieho farmára/výrobcu 2017. Za podporu súťaže ďakujeme mediálnym partnerompartnerom a Slovak Business agency.

 

Zdroj obrázkov: dezeen.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz