Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tipy, ako pripraviť záhradu na jar

rss

Jar sa nezadržateľne blíži a iste už mnohí z vás, záhradkárov, premýšľajú ako na ňu pripraviť svoju záhradu. Kým vypukne záhradkárska sezóna neminie vás úprava trávnikov, stromov, kríkov, ale ani hnojenie záhonov a príprava potrebného náradia. Tak ako začať a na čo nezabudnúť? Máme pre vás zopár tipov...

Zasejte novú trávu na holé miesta v trávniku

Koniec marca je vhodný čas na to, aby ste sa postarali o svoj trávnik. Ak v ňom nájdete nejaké holé, či vyšliapané miesta, zasejte na ne novú trávu. Pokiaľ objavíte mach, ktorý tam vyrástol počas zimy, rozhrabte ho ostrými hrabľami, aby ste sa ho zbavili. Pokiaľ chcete nový trávnik tento rok ešte len založiť, je takisto ten správny čas na jeho výsev.

Rozmyslite si, čo budete kde pestovať

Jarná príprava zeleninových záhonov spočíva v zrovnaní hrúd a v zrýľovaní záhonov, na ktorých rástla zimná zelenina, samozrejme po tom, ako ju pozbierame. S týmito prácami môžete začať hneď, keď záhony dostatočne obschnú, aby sa na ne dalo vstúpiť.

Na záhony môžeme následne vysiať zelené hnojivo, ktoré po vzídení pokosíme a zarýľujeme, čím pôdu pripravíme pre ďalšiu úrodu. Dôležité pri zelenom hnojení je nevysievať na záhon rastliny z rodov, ktoré na ňom rástli minulý rok a ani tie, ktoré sa tam chystáme pestovať v tomto roku. 

Pokiaľ nechcete použiť zelené hnojivo, pohnojte záhony kompostom alebo organickou hmotou, ešte pokým je pôda vlhká. Tak si ušetríte námahu s neskorším polievaním a vytrhávaním buriny.

Záhony, kam sa rozhodnete vysievať skorú zeleninu, môžete zakryť fóliovými krytmi, aby sa pôda lepšie prehriala.

Upravte, prerežte koruny stromov a kríkov

Pokiaľ sa chcete na ovocných kroch (s výnimkou malín a černíc) zamerať na plody, nezabudnite ich v tomto období ostrihať ešte pred vypučením. Jarný rez totiž podporuje kvitnutie. Pokiaľ máte na kríkoch málo výhonkov, je potrebné ostrihať ich na jeseň

Jarný rez je potrebný aj pri malviciach. Začnite s mladšími stromami a pokračujte pri prehustených, starších. Dôležité je vyhnúť sa kôstkoviciam, ktoré sa prerezávajú až po odkvitnutí, keď je teplo. Vyhnete sa tak infekciám. No a orechy sa prerezávajú až v lete.

Ani pri kríkoch a stromoch netreba zabudnúť na kvalitné pohnojenie. Aby sa hnojivo dostalo až ku koreňom, je dobré ho hlbšie zaryť alebo vyryť niekoľko dier, do ktorých vylejete tekuté hnojivo. 

Pri egrešoch, ríbezliach, malinách ešte skontrolujte, či opravte ich vyviazanie. A pripraviť si môžete aj rezy kvalitných zdravých rubov kôstkovíc a malvíc, prípadne drobného ovocia na jarné zakorenenie.

Skontrolujte a pripravte si záhradné náradie

Čas skorej jari je takisto časom kontroly, opravy a dokúpenia potrebného záhradného náradia. Umyte špinavé motyky, nabrúste rýle, oškrabte zhrdzavené časti náradí. Na ochranu pred vlhkosťou, namažte kovové a drevené predmety olejom. No a pokiaľ vám niečo chýba, nezabudnite si to zaobstarať v špecializovanej predajni.

  

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz