
Nejedzte často vajíčka, obsahujú veľa cholesterolu. Určite ste už počuli túto inak dobre myslenú radu, alebo ďalšie formy varovania pred potravinami obsahujúcimi vražedného zabijáka menom cholesterol. Vzťah medzi konzumáciou potravín s cholesterolom (áno, slepačie vajíčko ho skutočne obsahuje veľa) a úrovňou “zlého” cholesterolu v krvi sa napokon nepreukázal ako významný. Neuveriteľné zlyhanie modernej vedy, ktorá sa v tomto bode dlhé roky mýlila.
Prečo sa bojíme cholesterolu?
Príliš vysoká hladina cholesterolu v krvi je jedným z rizikových faktorov podporujúcich vznik aterosklerózy, infarktu a ďalších srdcovo-cievnych ochorení (vrátane mozgovej porážky atď.). Nie je však cholesterol ako cholesterol. Kým “zlý” cholesterol (LDL) podporuje vznik krvných zrazenín a lepí sa na stenách ciev (čím ich nebezpečne zužuje), “dobrý” cholesterol (HDL) naopak pomáha tuk z cievneho systému odstraňovať.
Kde sa cholesterol v nás berie?
Cholesterol si v rozhodujúcej miere vytvára priamo náš organizmus. Pomer medzi “dobrým” a “zlým” cholesterolom závisí na mnohých faktoroch. Tvorbu “dobrého” cholesterolu podporujeme zdravou životosprávou s dostatkom pohybu, častou konzumáciou ovocia, zeleniny, rýb, ovsených vločiek a pod. Tvorbu “zlého” cholesterolu podporujeme konzumáciou koláčov, keksov, masla, masti, salám, klobás a iných výrobkov. Slepačie vajíčka alebo rôzne pečienky patria k potravinám prirodzene obsahujúcich značné množstvo cholesterolu. Hlavným potravinovým zdrojom “zlého” cholesterolu sú však potraviny s vysokým objemom nasýtených tukov a trans-tukov.
Možnosti prevencie?
Vyhýbajte sa nezdravým napodobeninám skutočných potravín (torty, koláče, keksy, údeniny...). Dbajte na denný prídel ½ kg zeleniny a 1 či 2 kúskov ovocia na osobu. Doprajte si raz za čas avokádo. Pravidelne cvičte na čerstvom vzduchu. Uprednostnite pečenie a varenie pred vyprážaním. Spestrite si stravu o panenský olivový olej, tučné ryby, vlašské orechy. Nepreháňajte to s konzumáciou mäsa. Vyhýbajte sa fast-foodom. A nebojte sa dať si kvalitné domáce vajíčko :) keď vám príde na chuť.
Osvedčené potraviny upravujúce cholesterol:
- ovos (ovsené vločky),
- sója,
- brokolica,
- brusnice,
- paradajky,
- ľanové semienka,
- cesnak...
PS: Problémy s cholesterolom nepodceňujte, vždy ich riešte v spolupráci so svojim lekárom.