Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tak čo spravíme s tým cholesterolom?

rss

Nejedzte často vajíčka, obsahujú veľa cholesterolu. Určite ste už počuli túto inak dobre myslenú radu, alebo ďalšie formy varovania pred potravinami obsahujúcimi vražedného zabijáka menom cholesterol. Vzťah medzi konzumáciou potravín s cholesterolom (áno, slepačie vajíčko ho skutočne obsahuje veľa) a úrovňou “zlého” cholesterolu v krvi sa napokon nepreukázal ako významný. Neuveriteľné zlyhanie modernej vedy, ktorá sa v tomto bode dlhé roky mýlila.

Prečo sa bojíme cholesterolu?

Príliš vysoká hladina cholesterolu v krvi je jedným z rizikových faktorov podporujúcich vznik aterosklerózy, infarktu a ďalších srdcovo-cievnych ochorení (vrátane mozgovej porážky atď.). Nie je však cholesterol ako cholesterol. Kým “zlý” cholesterol (LDL) podporuje vznik krvných zrazenín a lepí sa na stenách ciev (čím ich nebezpečne zužuje), “dobrý” cholesterol (HDL) naopak pomáha tuk z cievneho systému odstraňovať.

Kde sa cholesterol v nás berie?

Cholesterol si v rozhodujúcej miere vytvára priamo náš organizmus. Pomer medzi “dobrým” a “zlým” cholesterolom závisí na mnohých faktoroch. Tvorbu “dobrého” cholesterolu podporujeme zdravou životosprávou s dostatkom pohybu, častou konzumáciou ovocia, zeleniny, rýb, ovsených vločiek a pod. Tvorbu “zlého” cholesterolu podporujeme konzumáciou koláčov, keksov, masla, masti, salám, klobás a iných výrobkov. Slepačie vajíčka alebo rôzne pečienky patria k potravinám prirodzene obsahujúcich značné množstvo cholesterolu. Hlavným potravinovým zdrojom “zlého” cholesterolu sú však potraviny s vysokým objemom nasýtených tukov a trans-tukov.

Možnosti prevencie?

Vyhýbajte sa nezdravým napodobeninám skutočných potravín (torty, koláče, keksy, údeniny...). Dbajte na denný prídel ½ kg zeleniny a 1 či 2 kúskov ovocia na osobu. Doprajte si raz za čas avokádo. Pravidelne cvičte na čerstvom vzduchu. Uprednostnite pečenie a varenie pred vyprážaním. Spestrite si stravu o panenský olivový olej, tučné ryby, vlašské orechy. Nepreháňajte to s konzumáciou mäsa. Vyhýbajte sa fast-foodom. A nebojte sa dať si kvalitné domáce vajíčko :) keď vám príde na chuť.

Osvedčené potraviny upravujúce cholesterol:

PS: Problémy s cholesterolom nepodceňujte, vždy ich riešte v spolupráci so svojim lekárom.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz