Bleskový návod na zostavenie poctivých raňajok obsahujúcich všetko, čo by každodenné raňajky mali poskytnúť vášmu organizmu. Na úvod — z nutričného hľadiska by KAŽDÉ jedlo dňa vrátane raňajok malo obsahovať vyvážený pomer týchto základných zložiek:
- zdravých tukov,
- bielkovín,
- zdravých cukrov,
- komplexných sacharidov,
- a samozrejme antioxidantov.
Aký je potom rozdiel medzi raňajkami, obedom a večerou? Okrem iného vo veľkosti porcií — nie nadarmo osvedčené príslovie hovorí:
“Raňajky zjedz sám, o obed sa rozdeľ s priateľom a večeru nechaj nepriateľovi.”
Zdravé tuky
Tuky sú strašiakom moderného konzumenta, ktorý sa prejedaním a pasivitou dostáva do začarovaného kruhu nadváhy. V ľudskom tele ale tuky zohrávajú kľúčovú úlohu ako zdroj energie, sú potrebné na vstrebávanie určitých vitamínov (rozpustných v tukoch), napomáhajú správnej činnosti očnej sietnice alebo imunitného systému atď. V akých potravinách nájdete zdravé tuky pre vaše raňajky?
- orechy,
- ľanové semienko,
- tekvicové jadierka,
- slnečnicové semienka,
- sezamové semienka,
- avokádo,
- kokos,
- olivy a olivový olej...
Bielkoviny
Bielkoviny resp. proteíny prijaté z potravy sa v organizme štiepia na tzv. peptidy a potom na samotné aminokyseliny. Takto získané aminokyseliny použije vaše telo na tvorbu vlastných bielkovín, potrebných ako stavebné kamene pri raste a obnove organizmu atď. Tzv. funkčné bielkoviny sú zase potrebné pre úspešný priebeh chemických procesov v organizme. Zdroje bielkovín vhodných na chutné raňajky?
- domáce vajíčka,
- nízkotučné jogurty a syry,
- tofu a sójové mlieko,
- mlieko (kravské, kozie...).
Zdravé cukry
Cukry (spolu napr. so škrobmi) patria medzi sacharidy. Aj keď slovo cukor vyvoláva medzi internetovou verejnosťou obavy prerastajúce až do paniky :) je príjem primeraného množstva zdravých cukrov dôležitý pre zdravie, fyzickú a psychickú výkonnosť človeka. Do ideálnych raňajok odporúčame získať cukor napríklad z nasledovných potravín:
- med,
- melasa,
- javorový sirup,
- kvalitná horká čokoláda.
Komplexné sacharidy
Komplexné sacharidy tiež nazývame pomalé sacharidy. Sú typické nízkym glykemickým indexom. Organizmu dodávajú energiu pomalšie ako tzv. rýchle sacharidy, preto sú okrem iného dobrým dlhodobým zdrojom energie. Do ideálnych raňajok si pridajte komplexné sacharidy napríklad z týchto potravín:
- obilné vločky (napr. ovsené vločky do jogurtu),
- celozrnné pečivo (celozrnný chlieb atď.).
Antioxidanty
Antioxidanty sú dôležitou súčasťou prevencie a liečby celého spektra ochorení vrátane kardiovaskulárnych, pomáhajú spomaľovať starnutie organizmu a chránia ho pred zhubným vplyvom tzv. voľných radikálov. Vaše ideálne raňajky by mohli obsahovať antioxidanty napríklad z týchto potravín:
- čerstvá zelenina,
- mrazená zelenina.