Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tajomstvo horkej čokolády

rss

Včera sme v článku spomínali, že proti stresu nám pomôže aj horká čokoláda, ktorá obsahuje viac ako 70% kakaa. Dnes sa teda bližšie pozrieme, ako je to možné, a ako nám ešte môže horká čokoláda pomôcť.

Kvalitná horká čokoláda má vysoký obsah kakaa, ktoré je obsahuje veľa biologicky aktívnych látok, ktoré sú dôležité pre naše telo. Sú to napríklad katechíny, ktoré pomáhajú pri ochrane srdca a majú antioxidačné schopnosti. Ďalej je to látka fenyletylamín, ktorý dokáže zlepšiť náladu. Okrem toho kakao tiež obsahuje aj vitamín E či meď. V prípade, ak konzumujete horkú čokoládu s mierou, môže vám pomôcť pri znížení krvného tlaku, neutralizácii voľných radikálov, či zlepšiť vstrebávanie vitamínov a minerálov. Možno vám teraz napadla otázka či biela alebo mliečna čokoláda obsahuje také biologicky aktívne látky ako horká čokoláda. Odpoveď znie nie, pretože priaznivé účinky na náš organizmus má len tmavá alebo horká čokoláda, a to len vďaka vysokému podielu kakaa. V lacných alebo v mliečnych čokoládach je žiaľ kakaové maslo často nahradzované rastlinnými tukmi, preto tieto čokolády nemajú také pozitívne vlastnosti ako horká čokoláda.

Zloženie

Základ čokolády je kakao – kakaový prášok, kakaová hmota, a tiež kakaové maslo. Kvalitnú čokoládu môžete zistiť podľa podielu kakaovej sušiny, ktorá býva na obaloch uvedená v percentách. Čím je percento vyššie, tým je čokoláda kvalitnejšia. Na obale by tiež nemala chýbať informácia o aký druh čokolády ide, či o horkú, mliečnu alebo bielu. Tmavá čokoláda sa vyrába z kakaovej hmoty, cukru a kakaového masla. Kvalitné horké čokolády zvyčajne obsahujú 60 až 99 percent kakaa. Podľa noriem európskej únie musí tmavá čokoláda obsahovať najmenej 35% kakaovej sušiny. V mliečnej čokoláde musí byť minimálne 35% pevných zložiek kakaa a v bielej čokoláde nenájdete žiadnu kakaovú sušinu, pretože biela čokoláda sa vyrába z kakaového masla, mlieka a sladidiel. Do čokolády sa tiež nesmú pridávať živočíšne tuky a rastlinných tukov môže byť maximálne 5%.

Čokoláde by sa mali vyhýbať najmä ľudia, ktorí majú obličkové alebo močové kamene. Pozor na jej konzumáciu aj v prípade, ak vás trápia tráviace problémy alebo ochorenie žalúdka.

V prípade, ak ste sa rozhodli po sviatkoch držať diétu, máme pre vás dobrú správu. Kocku horkej čokolády si môžete dopriať každý deň, aj keď držíte prísnu diétu, a tiež máme dobrú správu aj pre cukrovkárov. Dnes už dostanete v obchodoch kúpiť čokoládu s náhradnými sladidlami, len si pred kúpou nezabudnite pozorne prečítať obal.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz