Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tajomstvá úspešného BIO chovu moriek

rss

Odchov moriek a chémia

Mnoho chovateľov a najmä veľkochovateľov sa pri odchove „poisťuje“ preventívnym dávkovaním liekov chovaným morkám. Medzi týmito liekmi sa najčastejšie používa Metrozol, pred rokmi sa morkám často podával aj Trichobion. Cieľ podávania týchto veterinárnych liečiv je jednoznačný – znížiť straty v chove. Ak si pozriete príbalové letáky alebo online informácie k obom liekom, budete asi prekvapení niektorými informáciami.

Tabletky Trichobion sú podľa popisu liekom proti trichomoniáze holubov. Prášok Metrozol slúži na prípravu vodného roztoku, je preventívnym aj liečebným prípravkom proti trichomoniáze a histomoniáze holubov. Holubov – NIE moriek. Obe liečivá – Trichobion aj Metrozol – majú v rubrike OCHRANNÁ LEHOTA jednoznačne uvedené „Liek nie je určený pre potravinové zvieratá“. Napriek tomu ho chovatelia často nasadzujú morkám, ktoré medzi potravinové zvieratá rozhodne patria. A napriek tomu sa títo chovatelia pri predaji moriek na mäso neostýchajú svojim zákazníkom tvrdiť, že predávajú tovar v BIO kvalite...

  • Dôležité: vysokým úhynom trpia najmä brojlerové morky. Je žiaľ celkom bežné, že u neskúseného chovateľa začiatočníka (alebo pri odfláknutej starostlivosti) dosahuje úhyn brojlerových moriek počas odchovu neuveriteľných 50 až 100 percent! Najmä pri nákupe jednodňových kuriatok, ktoré sú v prvých 2 mesiacoch mimoriadne náročné. Preto vám odporúčam radšej chovať podstatne odolnejšie a zdravšie (aj keď menšie) tzv. gazdovské morky.

Je možné vychovať morky v BIO kvalite?

Ak máte na mysli skutočnú BIO kvalitu, teda bez kŕmenia moriek priemyselnými zmeskami a samozrejme bez podávania liekov (ktoré často ani nie sú určené pre potravinové zvieratá!), máme pre vás dobrú správu – ÁNO, dá sa to. Pred rokom sme publikovali na stránkach PoctivePotraviny.sk článok na tému Ako chovať morky s pomerne detailným postupom chovu moriek. Ak máte záujem o nekompromisnú BIO kvalitu, budú vám na kŕmenie moriek postačovať nasledovné suroviny:

  1. Kvalitný šrot (ideálne mix šrotovanej pšenice, jačmeňa, kukurice a slnečnice).
  2. Otruby (kúpite ich od gazdov, v najbližšom mlyne, niekedy aj v predajniach s krmivami pre zvieratá).
  3. Dostatok peknej žihľavy v okolí (mladá neosemenená nasekaná žihľava pridaná do navlhčených otrúb alebo šrotu má pre morky kľúčový význam – čistí im krv a podporuje činnosť pečene).
  4. Kvalitnú zeleninu a ovocie (nadrobno strúhaná mrkva, prípadne doplnkovo nastrúhané zrelé hrušky alebo jablká ako vitamínový prídavok do šrotovej miešanice či na zvlhčenie otrúb, parené zemiaky).
  5. Vaječné škrupiny, tvaroh, mlieko (pre doplnenie vápnika ako prídavok do šrotovej miešanice či otrúb) – je to dôležité, pretože morky rastú veľmi rýchlo. Ideálne je doplniť im stravu minerálnou kŕmnou prísadou pre zvieratá, napr. Plastin alebo Konvit (kúpite v lekárni), ale nepredávkovať.
  6. Doplnkovo najemno nastrúhané natvrdo uvarené vajíčka – nepreháňať, len ako spestrenie kŕmnej dávky, napríklad ako prídavok do miešanice.
  7. Kvalitný grit na zlepšenie trávenia. Napríklad vápenný grit Mikros VPC, ktorý sa v niektorých e-shopoch či kamenných predajniach pre chovateľov dá kúpiť už v balení od niekoľkých kilogramov. Potrebu gritu pre morky (ale aj pre sliepky a ďalšiu hydinu) nepodceňujte, z hľadiska trávenia je to kľúčová záležitosť. Ak im vápenný grit nekúpite, zabezpečte im aspoň dostatok jemného čistého štrku s kamienkami cca o priemere 2 mm, pre väčšiu hydinu aj okolo 5 mm.

 

Morky nikdy nesmú mať prístup:

  • k pokazenému, postriekanému, namrznutému alebo zhnitému ovociu (a zelenine) – v tomto ich nepodceňujte, ak sa dostanú v záhrade alebo v sade k napadanému zhnitému ovociu, môžete najmä o mladé morky ľahko prísť,
  • k špinavej, znečistenej vode – NIKDY nesmú napr. piť vodu po kačiciach,
  • k potrave, ktorá nie je čerstvá – ak im namiešate napr. obilný šrot so strúhanými varenými zemiakmi, nasekanou žihľavou a troškou dobre rozmiešaného tvarohu, morkami neskonzumované krmivo im po hodinke odoberte a nechajte ho dozobať sliepkam.

Kedy a prečo morky hynú?

  1. Základnou chybou pri odchove je nedostatočná TEPLOTA – viac informácií k správnym teplotám odchovu moriek nájdete v článku, na ktorý odkazujeme vyššie. Správna teplota odchovného priestoru je dôležitá, dajte si na nej záležať.
  2. Morky vám NIKDY nesmú zmoknúť, ani sa podchladiť napríklad v studenom vetre. Nenechajte sa oklamať tým, aké sú napríklad šesťtýždňové morky veľké – ešte stále sú to mláďatá, vyžadujú si neustálu ochranu pred zimou, vetrom, dažďom, ale aj prievanom! Každé prechladnutie znamená pre mladučkú morku ťažký šok, črevné problémy a ďalšie zdravotné riziká, z ktorých sa len ťažko vystrábi. Nepúšťajte morky do trávnatého výbehu hneď ráno, keď je ešte chladno a tráva je mokrá od rosy.
  3. Morky ľahko ochorejú od vodnej hydiny, nesmú s ňou zdieľať kŕmidlá, napájačky ani výbehy. V ideálnom prípade by nemali byť spolu ani so sliepkami!
  4. Nebezpečné je nadmerné prekrmovanie moriek, najmä v útlom veku. Niektorá potrava, napríklad nadrobno strúhané vajíčko natvrdo je u moriek mimoriadne obľúbená, takže ju pohlcú rýchlo a vo veľkom množstve, ktoré ich trávenie nezvládne. Výsledkom môže byť kolaps trávenia a úhyn morky alebo moriaka.

Pozor na žihľavu

Aj keď morky milujú sekanú žihľavu v miešanici a často dokonca žihľavu spásajú priamo na paši, nesmú si na nej popŕhliť nohy. Pastevný výbeh im pravidelne prezrite a odstráňte žihľavový porast, v ktorom by sa morky mohli popŕhliť.

Čo robiť, keď sa morka necíti dobre?

Zbadáte to ľahko – ovisnuté krídla, smutný pohľad, strata záujmu o krmivo, opatrná chôdza. To všetko napovedá, že sa morka necíti dobre a potrebuje pomoc. Príčin môže byť mnoho (od prechladnutia až po konzumáciu hnilej hrušky v záhrade), takže ťažko poradiť všeobecne. Najlepším riešením je obrátiť sa ihneď na veterinára. Ak to nie je možné, skúste takémuto jedincovi umožniť oddych na krytom mieste, podľa veku a počasia im zabezpečiť teplo (napr. termo lampou), nechať ho v kľude si dôkladne oddýchnuť. Ponúknite mu menšie množstvo, ale kvalitnej potravy. Povzbudivé účinky má červený melón (červená dyňa), ktorý morky milujú a jeho konzumácia im pomáha lepšie prežiť aj horúce letné dni. Že je to drahé? Nikdy sme netvrdili, že BIO chov moriek je lacný.

  • Dôležité: ak má morka zdravotné problémy (posmutnie, prestane sa zaujímať o krmivo), nezabudnite ju v priebehu dňa pravidelne každú hodinu napojiť čistou vodou. To jej pomôže získať dostatok tekutín na preklenutie zdravotných problémov a vyplaviť z tela škodlivé látky.

Ak je príčinou ochorenia mladej morky problém s trávením, často pomôže (podobne ako u ľudí) pridať im do vody trocha kuchynskej sódy bikarbóny. Vo vážnych prípadoch niekedy pomôže morke dať trocha sódy bikarbóny priamo do zobáka, a hned ju napojiť vodou – je to však náročnejšie na cvik, treba to spraviť veľmi jemne a morka sa prirodzene bráni. Často sa takto podarí zachrániť najmä mladé niekoľkotýždňové morky. Prekvapivo účinným prírodným liekom je žihľava – skúste im ponúknuť „zobnúť si“ z kytičky čistej žihľavy, prospieva to chodu pečene. Sekaná žihľava by im v strave nemala chýbať až do neskorej jesene. V zime je užitočná ako náhrada čerstvej žihľavy sušená žihľava. Nezabudnite, že morky sú veľmi citlivé aj po emočnej stránke. Preto sa v ich blízkosti vždy správajte pokojne, neostýchajte sa im priateľsky :) prihovárať a udržiavajte ich v tichom, čistom a príjemnom prostredí.

Pastevný odchov moriek

Prirodzený odchov moriek priamo na zelenej pastve je pre ne veľkou výhodou (pri zachovaní vyššie uvedených podmienok). Mix byliniek, tráv, buriny, hmyzu a iných drobných živočíchov je pre ne tým najprirodzenejším rozšírením stravného lístka. Pozor však na chemické postreky – ak postriekate napríklad broskyne, je trávnatý porast v ich okolí nevhodný na pasenie akejkoľvek hydiny.

 

Vaše otázky a pripomienky do komentárov :)

Komentáre

Autor článku 3.10.2014, 09:34
Vyjadrenie Štátnej Potravinovej a Veterinárnej správy: Metrozol nie je určený pre potravinové zvieratá, preto v súlade s príbalovou informáciou a platnou legislatívou sa nesmie používať toto liečiva u potravinových zvierat. Jeho používanie u potravinových zvierat je zakázané.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz