Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sušenie zeleniny rýchlo a ľahko

rss

Zeleninu možno sušiť v špecializovanej elektrickej sušičke potravín alebo klasicky v rúre, nad sporákom, nad radiátorom, v lete na slnečnom mieste alebo dokonca v prievane :) na chládku. Ak nemáte k dispozícii iné možnosti, môže na sušenie vyhovovať aj motúz natiahnutý cez kuchyňu (tak aby nezavadzal). Dôležité je zeleninu určenú na sušenie najprv starostlivo vytriediť, vyradiť poškodené či nahnité kusy a prípadne vyrezať poškodené miesta.

Sušíme zeleninovú vňať

Najjednoduchšie sa suší zeleninová vňať. V kuchyni patrí medzi najpoužívanejšie vňať zeleru a petržlenu. Očistenú a umytú čerstvú vňať si môžeme pokrájať nadrobno alebo sušiť v celku – sušená sa však aj tak veľmi drobí. Zelerovú alebo petržlenovú vňať sušíme napríklad v rúre pri teplote 50 – 55 °C približne hodinu a pol. Alternatívou je vcelku zavesenú vňať sušiť 2 dni na tienistom mieste v miernom prievane. Sušená vnať sa uskladňuje hermeticky uzavretá napríklad v sáčku, aby nestrácala arómu.

Sušíme mrkvu, petržlen, zeler a paštrnák

Pomerne jednoducho sa suší mrkva. Po očistení mrkvy, zrezaní vrchnej časti aj bočných korienkov ju treba do mäkka uvariť, ochladiť a nakrájať na kolieska hrubé cca 3 až 4 mm. Kolieska sušíme na jednoduchom pletivovom rámiku pri teplote do 80 °C. Na rozdiel od mrkvy, petržlen sa pred sušením nepredvára. Len sa dôkladne očistí, umyje a nakrája na kolieska. Tie poukladáme na liesky (liesky = pletivové rámiky) a sušíme najskôr pri teplote 50 °C, potom dosušíme pri 60 °C. Týmto spôsobom sa okrem petržlenu suší aj paštrnák a zeler.

Sušíme červenú papriku

Najjednoduchším spôsobom sušenia červenej papriky je sušiť ju vcelku navlečenú na niti v ľahkom prievane na tienistom mieste. Je to dosť pomalý spôsob, môže trvať až 30 – 60 dní kým sa paprika dokonale usuší. Rýchlejšou metódou je nakrájať papriku na úzke prúžiky a sušiť teplom – na slnku (cca týždeň), alebo v teplovzdušnej rúre (2 – 3 hodiny). Pri sušení v rúre by teplota nemala presiahnuť 80 °C, neskôr znížiť až na cca 55°C.

TIP: Kvalitne vysušenú papriku možno potom zomlieť. Pred mletím sa paprika na krátky okamih zohreje čím sa stane krehkejšou, následne sa melie na mlynčeku, alebo sa v malom množstve tlčie v mažiari. Mletú papriku je vhodné preosiať cez sitko.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz