Názory ľudí na konzumáciu vajíčok sa rozlišujú. Pre niektorých predstavujú zdravú potravinu, pre iných len nezdravé jedlo s vysokým obsahom cholesterolu. Väčšina z nás si bez nich svoj jedálniček ale nevie predstaviť.
Okrem strašidelnej povesti o vysokom množstve cholesterolu sú vajíčka výborným zdrojom vápniku, vitamínov A,B2 a D, viacerých minerálov a karotenoidov (znižujú riziko makulárnej degenerácie - vedie k slepote).
Najideálnejšie množstvo vajíčok zjedených počas dňa nie je presne stanové. U každého je tento počet iný. Malo by sa dohliadať na pestrú stravu, do ktorej patria aj vajíčka. Podľa American Heart Association jedno vajce denne nikomu neublíži. Pri vyššom množstve je dôležité to nepreháňať často a mať mieru.
Cholesterol
Je pravda, že vajíčka obsahujú veľa cholesterolu. Veľké vajce obsahuje až 2/3 z dennej maximálnej dávky. Treba ale brať do úvahy, že všetok cholesterol sa do krvi nedostane. Väčšiemu nebezpečenstvo z prijímania cholesterolu je pri nenasýtených mastných tukoch.
Skladovanie
Pri vajciach si treba dať veľký pozor na skladovanie. Pri zlom skladovaní nám hrozí riziko salmonelózy. Uchovávame ich v chlade, v oddelenom priečinku od ostatného jedla. Rizika salmonely sa zbavíme dôkladnou prípravou a hygienou pracovnej dosky, z ktorej zvyšky surových vajíčok dôkladne odstránime.
V lete si dajte pozor pri kúpe majonéz, dressingov a produktov, ktoré obsahujú surové vajcia. Riziku predídete zakúpením domácich vajec od farmárov a prípravou vlastných produktov.
Odkiaľ pochádzajú vajcia?
Pôvod vajec je všetkým známy. Pochádzajú z hydiny. Doteraz sa vedú špekulácie, či bola skôr sliepka alebo vajce. To však v súčasnosti nie je dôležité. Dôležité je, od akých sliepok pochádzajú vajcia ktoré kupujeme. Najzdravšie a najchutnejšie vajcia pochádzajú od sliepok z voľného výbehu, ktoré nie sú prikrmované chemikáliami.