Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Stručný úvod do sveta byliniek (pokračovanie)

rss

Liečivé rastliny dokážu upravovať krvný tlak, tíšiť bolesti alebo odbúravať únavu. V tejto časti sa pozrieme na liečivé účinky kostihoja, skorocelu, fenikla, medovky lekárskej, harmančeka pravého, mäty piepornej a rozmarínu.

Kostihoj lekársky

Prírodné analgetikum a tradičný prírodný liek so širokým spektrom pôsobnosti. Kostihoj je užitočný pri ochoreniach dýchacích ciest, kašli, tuberkulóze, bronchitíde. Prelieči vredové ochorenia dvanástnika či žalúdka, zápaly močových ciest a kostné zápaly. Podporuje regeneráciu slizníc aj hojenie vonkajších rán, zlomenín a pod. Pri vnútornom použití pozor na predávkovanie.

Skorocel

Skorocel kopijovitý nájdete na lúke aj v nejednej záhrade. Jeho typické kopijovité listy si môžete nasušiť (sušte v tieni, tenkú vrstvu listov najlepšie na vzdušnom pletivovom rámiku) a užívať v podobe extraktu alebo obkladu. Je to silný liek proti zápalovým procesom v tráviacom trakte. Vo forme čaju dokáže zaceliť vredy žalúdka a dvanástnika.

Fenikel

Fenikel je viacročná bylina ktorú si ľahko vypestujete na záhradke. Účinky: podporuje tvorbu materského mlieka, zlepšuje trávenie, zaberá pri kašli, plynatosti, kŕčoch v bruchu a pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Feniklový čaj prospieva zraku pri dlhodobej práci za PC. Neužívať dlhodobo a v prehnaných množstvách. Pre tehotné ženy, dojčatá a malé deti nie je fenikel vhodný vôbec.

Medovka lekárska

Medovka ukľudňuje – nielen nervovú ale aj tráviacu sústavu, dokonca pomáha pri búšení srdca a srdcovej arytmii. Prospieva pri liečbe oparu (herpes), bolestiach hlavy, melanchólii a depresii. Medovka poslúži aj ako výborná korenina k ryži, mäsu, do omáčok a pod. Menej známe je využitie do relaxačných kúpeľov. Aj medovku si môžete vypestovať na záhrade. Pozor za volantom – medovka znižuje pozornosť.

Rumanček kamilkový (harmanček)

Harmanček je známy svojimi protizápalovými a močopudnými účinkami, čo je užitočné pri preliečení močových ciest. Pomáha aj pri žalúdočných a črevných problémoch, liečbe rán, ošetrovaní pleti či ako kloktadlo na boľavé hrdlo. Zberá sa harmančekový kvet využívaný vo forme extraktu, oleja, čaju alebo obkladu. Harmanček nie je vhodný pre pre niektorých alergikov a tehotné ženy.

Mäta pieporná

Mätu piepornú si vypestujete ľahko, množí sa koreňovými výhonkami. Používa sa sušená alebo čerstvá vnať a listy mäty. Zlepšuje trávenie podporou tvorby tráviacich štiav. Uvoľnuje svalstvo tráviaceho traktu, preto nie je vhodná pri refluxe a pálení záhy. Pomáha zlepšovať celkovú telesnú kondíciu, pri bolestiach hlavy a nechutenstve. Ideálne je kombinovať mätu s ďalšími bylinkami, liečbu samotnou mätou treba vždy cca po 7-10 dňoch na týždeň prerušiť.

Rozmarín lekársky

Rozmarín je jedinečný v tom, že dokáže zvyšovať krvný tlak a posilňovať krvný obeh. Pomáha pri únave, tráviacich ťažkostiach, má dezinfekčné účinky. Posilňuje pečeň. Zaberá pri búšení srdca, migréne, kašli, reumatizme, nespavosti a ďalších zdravotných problémoch. Rozmarín je zároveň obľúbeným kuchynským korením. Vo vyšších dávkach môže byť jedovatý, tehotné ženy ho vôbec nesmú konzumovať.

(Dlhodobé alebo vážne zdravotné problémy vždy konzultujte so svojim lekárom.)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz