Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Štipľavý chren - prírodné antibiotikum

rss

Chren – neodmysliteľná súčasť údených šuniek počas vianočných sviatkov. Obľúbený so zabíjačkovými jedlami či varenej šunke. Poriadne nás vyštípe a jedlu dodá príjemnú chuť. Aj on, podobne ako väčšina darov od našej matičky prírody, má na človeka pozitívny vplyv a vie mu v mnohých veciach pomôcť.

Liek starých civilizácií

Povedali by ste, že chren je v skutočnosti bylina? Známy je najmä vďaka svojmu koreňu, no v určitých prípadoch sa využívajú aj jeho veľké listy. Dorastá do výšky jedného metra a zdobia ho drobné biele kvietky. Na pestovanie je nenáročný a jeho pôvodná funkcia bola ochranná – ľudí mal chrániť pred zlými silami. Múdri starí Gréci ho používali na zmiernenie bolesti v oblasti krížov. Židia ho využívajú pri sviatku pesach, kedy ho dávajú spolu s ďalšími horkými bylinami na stôl ako spomienku na odchod z Egypta. Niektoré Staré civilizácie ho dokonca využívali ako afrodiziakum. Mimochodom, všimli ste si, koľko rastlín pôsobí afrodiziakálne?

Ochranný a očistný

V stredoveku sa podával cestujúcim na povzbudenie. Námorníci ho nosievali na dlhé plavby ako liek proti skorbutu a svoje miesto našiel aj v mágií – znamená ochranu a očistu. Tradičná chrenová omáčka je vraj tiež očistná. Jeho charakteristická ostrá chuť aj vôňa je spôsobená silicami (éterickými olejmi), ktoré chren obsahuje. Konkrétne sú to izotiokyanatane alylnatom a tiokyanatane. Neporušený koreň však nemá žiadnu arómu. Po narezaní ale človeka ihneď začne dráždiť nos aj oči. Najlepšie je spracovať ho ihneď, inak sčernie a zhorkne. Ak ho chcete zachrániť, jednoducho ho dajte do chladničky či mrazničky a vydrží vám veľmi dlho.

Čo obsahuje?

Poznáme dva druhy chrenu. Jeden má bielu hladkú šupku a sladkastú chuť, druhý modrastú drsnú šupku a je veľmi pálivý. Obsahujú však podobné látky. Z minerálov sú to hlavne fosfor, železo, draslík a vápnik. Z vitamínov najviac obsahuje vitamínu C, približne rovnako ako citróny. Neobsahuje tuky, má málo bielkovín, no naopak ho tvoria sacharidy a sčasti vláknina. Okrem toho sa v ňom nachádza horčicový olej, ktorý má antibakteriálne účinky.

Prírodné antibiotikum

Chren dráždi sliznicu žalúdka a čriev, čím povzbudzuje tráviaci proces. Je teda ideálny k ťažkým mäsitým mastným jedlám. Okrem toho je vďaka fytoncídom – rastlinným antibiotikám, ktoré ničia baktérie, prevenciou pri infekciách horných dýchacích ciest. Uľahčuje vykašliavanie a odhlieňuje priedušky. Z koreňa sa teda dá jednoducho pripraviť domáci sirup proti kašľu. Koreň len nastrúhajte a zalejte medom. Vzniknutý sirup užívajte denne v množstve zhruba 2 – 3 lyžičky.

Čistiace sérum

Okrem už spomenutých pozitív je chren navyše močopudný a preto sa využíva k zmierňovaniu opuchov, pri dne a reumatizme. Samozrejme, pôsobí aj na pleť. Jeho šťava má na mastnú pleť čistiace a dezinfekčné účinky. Ľudia s citlivou pokožkou by si ale mali dávať pozor – jeho vysoká koncentrácia by mohla spôsobiť až pľuzgiere. Súhrnne – chren sa teda najviac odporúča astmatikom, ľuďom s chronickým zápalom dutín, so suchou nádchou, reumatickými ťažkosťami a pri zápaloch močového mechúra.Naložíte si teda chren k údenej šunke aj tieto Vianoce? Pamätajte ale, že najlepšie chutí čerstvo a najemno nastrúhaný.

Tip: Chren vraj pomáha aj pri bolestiach chrbtice. Z masti, múky a nastrúhaného chrenu vymieste placku a priložte na postihnuté miesto.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz