
Chren – neodmysliteľná súčasť údených šuniek počas vianočných sviatkov. Obľúbený so zabíjačkovými jedlami či varenej šunke. Poriadne nás vyštípe a jedlu dodá príjemnú chuť. Aj on, podobne ako väčšina darov od našej matičky prírody, má na človeka pozitívny vplyv a vie mu v mnohých veciach pomôcť.
Liek starých civilizácií
Povedali by ste, že chren je v skutočnosti bylina? Známy je najmä vďaka svojmu koreňu, no v určitých prípadoch sa využívajú aj jeho veľké listy. Dorastá do výšky jedného metra a zdobia ho drobné biele kvietky. Na pestovanie je nenáročný a jeho pôvodná funkcia bola ochranná – ľudí mal chrániť pred zlými silami. Múdri starí Gréci ho používali na zmiernenie bolesti v oblasti krížov. Židia ho využívajú pri sviatku pesach, kedy ho dávajú spolu s ďalšími horkými bylinami na stôl ako spomienku na odchod z Egypta. Niektoré Staré civilizácie ho dokonca využívali ako afrodiziakum. Mimochodom, všimli ste si, koľko rastlín pôsobí afrodiziakálne?
Ochranný a očistný
V stredoveku sa podával cestujúcim na povzbudenie. Námorníci ho nosievali na dlhé plavby ako liek proti skorbutu a svoje miesto našiel aj v mágií – znamená ochranu a očistu. Tradičná chrenová omáčka je vraj tiež očistná. Jeho charakteristická ostrá chuť aj vôňa je spôsobená silicami (éterickými olejmi), ktoré chren obsahuje. Konkrétne sú to izotiokyanatane alylnatom a tiokyanatane. Neporušený koreň však nemá žiadnu arómu. Po narezaní ale človeka ihneď začne dráždiť nos aj oči. Najlepšie je spracovať ho ihneď, inak sčernie a zhorkne. Ak ho chcete zachrániť, jednoducho ho dajte do chladničky či mrazničky a vydrží vám veľmi dlho.
Čo obsahuje?
Poznáme dva druhy chrenu. Jeden má bielu hladkú šupku a sladkastú chuť, druhý modrastú drsnú šupku a je veľmi pálivý. Obsahujú však podobné látky. Z minerálov sú to hlavne fosfor, železo, draslík a vápnik. Z vitamínov najviac obsahuje vitamínu C, približne rovnako ako citróny. Neobsahuje tuky, má málo bielkovín, no naopak ho tvoria sacharidy a sčasti vláknina. Okrem toho sa v ňom nachádza horčicový olej, ktorý má antibakteriálne účinky.
Prírodné antibiotikum
Chren dráždi sliznicu žalúdka a čriev, čím povzbudzuje tráviaci proces. Je teda ideálny k ťažkým mäsitým mastným jedlám. Okrem toho je vďaka fytoncídom – rastlinným antibiotikám, ktoré ničia baktérie, prevenciou pri infekciách horných dýchacích ciest. Uľahčuje vykašliavanie a odhlieňuje priedušky. Z koreňa sa teda dá jednoducho pripraviť domáci sirup proti kašľu. Koreň len nastrúhajte a zalejte medom. Vzniknutý sirup užívajte denne v množstve zhruba 2 – 3 lyžičky.
Čistiace sérum
Okrem už spomenutých pozitív je chren navyše močopudný a preto sa využíva k zmierňovaniu opuchov, pri dne a reumatizme. Samozrejme, pôsobí aj na pleť. Jeho šťava má na mastnú pleť čistiace a dezinfekčné účinky. Ľudia s citlivou pokožkou by si ale mali dávať pozor – jeho vysoká koncentrácia by mohla spôsobiť až pľuzgiere. Súhrnne – chren sa teda najviac odporúča astmatikom, ľuďom s chronickým zápalom dutín, so suchou nádchou, reumatickými ťažkosťami a pri zápaloch močového mechúra.Naložíte si teda chren k údenej šunke aj tieto Vianoce? Pamätajte ale, že najlepšie chutí čerstvo a najemno nastrúhaný.
Tip: Chren vraj pomáha aj pri bolestiach chrbtice. Z masti, múky a nastrúhaného chrenu vymieste placku a priložte na postihnuté miesto.