Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Stévia – Ako si zdravo osladiť život

rss

Všetci veľmi dobre poznáme „chuť na sladké“ a časté odopieranie si cukru. Či už je to kvôli tomu, že cukor nemôžeme zo zdravotným dôvodov, alebo preto, že ho jednoducho nechceme z „váhových“ dôvodov.  Na trhu sa však objavila alternatíva, ktorá vyhovuje aj skupine diabetikov, aj dietárov.

Zázrak z Ameriky

Stévia, nazývaná aj sladká tráva či medový lístok, je rastlinka pôvodom z Južnej a Strednej Ameriky. Je veľmi sladká, tristokrát sladšia ako cukor a práve vďaka tomu má liečivé účinky. Napomáha pri liečbe cukrovky, pretože zvyšuje citlivosť na inzulín, dokonca môže zvýšiť jeho produkciu. Okrem toho znižuje krvný tlak, podporuje činnosť pankreásu a napomáha zhutneniu svalovej hmoty, čo je dôležité pri chudnutí. Je totižto absolútne nekalorická. Pomáha aj pri liečbe akné a, čo je pre mnohých z vás zrejme najzaujímavejšie, znižuje chuť na alkohol a tabak.

Sladidlo aj zubná pasta

Je ale paradoxom, že sa u nás objavuje až teraz. V Amerike je známa už dlho, a to hlavne u domorodých kmeňov, ktorí ju  pravidelne žujú a slúži im miesto zubnej pasty. Stévia má totižto antibakteriálne účinky a okrem hojenia rán, reguluje aj tvorbu baktérií v ústach a zamedzuje vzniku zubného kazu, pričom zuby v podstate vybieluje. Tajomstvo bielych zubov Indiánov je teda odhalené.

Ako si ju vypestovať? 

Pestovanie stévie nie je náročné. Stačí jej teplé miesto, na rastlinku však nesmú svietiť priame slnečné lúče. Ideálne miesto je pre ňu parapet, v zime vnútorný a v lete vonkajší. Je to ako keby prírodná cukornička,  ktorej lístky sa používajú čerstvé, sušené a mrazené. Patrí k najzdravším prírodným sladidlám a vďaka priaznivým účinkom pre organizmus a nekalorickosti vyhovie skutočne každému. Vyskúšali by ste túto alternatívu? :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz