Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Stévia a nápoje

rss

Stévia ako sladidlo už prenikla aj na Slovensko. Je vhodná aj pre diabetikov.  Používame ju ako nízkokalorické sladidlo.  V Japonsku sa využíva už celé desaťročia,  cukrovku a zubný kaz ňou liečili už americkí indiáni. V Európe sa ešte stále dáva prednosť repnému cukru.

Stéviu poznajú v každej záhradkárskej predajni.  Čím ďalej tým viac ľudí začína pestovať stéviu aj doma na záhradke, alebo v kvetináči na parapete.

Bylinka na parapete

Stéviu môžeme pestovať aj v dome na parapete. Rastlinka je hustého porastu a rozkonárená. Čím viac z nej trháte mladé výhonky, tým viac jej budú rásť nové. Touto regeneráciou chce dosiahnuť zakvitnutie na konci sezóny, aby sa mohla ďalej rozmnožovať pomocou semiačok.

Kedy je rastlinka zdravá?

Stévia, keď je zdravá, má sviežozelené byľky, pevné pružné listy a keď z nej odštipnete lístok, vytvorí svetlohnedý ochranný val.  Pri dobrej starostlivosti sa vám stévia odplatí svojim rozkonárením. Čím je rozkonárenejšia, tým sa o ňu lepšie staráte. 

Kvalitná stévia by mala mať aspoň 10 bočných výhonkov a 20cm na výšku.

Kupujeme stéviu

Keď si kupujete stéviu, dajte pozor na bočný porast. Rastlinka by ho mala mať. Len kvalitná, husto zarastená a vyspelá rastlina dokáže prezimovať aj na parapete.

Starostlivosť

Stévia je na pestovanie nenáročná.  Potrebuje dostatok slnka, tepla a vlhkosti. Na zabezpečenie vlhkosti je vhodné kvetináč podložiť miskou, v ktorej sa bude voda zadržiavať. Občas treba nechať zeminu úplne preschnúť, rastlinke to len pomôže.

Rastlinku treba vyvarovať prievanu a počas chladných nocí  zatvárať okná. Ak ich zabudnete zavrieť, rastlinka prechladne, ovisnú jej listy, stratí pevnosť a do niekoľkých dní uhynie. Pokiaľ ju dlhšie nepolejete jej listy rovnako stratia pevnosť, ovisnú a ich konce môžu sčernieť a odumrieť. Stévia rastie v rašelinovom substráte a pri teplom, slnečnom dni preschne už za 2 dni.

Pokiaľ máte 3-4 kvetináče stévie, svoj chutný nápoj si môžete dochucovať každý deň.

Sladkasté, nie sladké

Veľa ľudí zažije sklamanie keď zistí, že stévia nie je taká sladká ako výťažok stevioid. Stévia vo svojej sladkosti nedokáže nahradiť cukor.

Chuť stévie

Tí, čo už ochutnali stéviu vedia, že pri rozhryznutí lístku pocítiť jemnú arómu pelendreku s jemným náznakom horkosti trávy. Po chvíľke však vaše chuťové bunky zasiahne pretrvávajúca sladkastá chuť.

Letné osvieženie

V letných horúčavách každému dobre padne príjemné bylinkové osvieženie. Osviežujúci nápoj si môžeme spraviť z množstva byliniek, napríklad  harmančeka, vňate materinej dúšky, lipového kvetu, mladých výhonkov žihľavy alebo listov lesnej jahody. V letných dňoch nás osviežia ako chladený bylinný nápoj, v zimných ako chutný čaj.

Aby sme z byliniek získali vzácny bylinný nektár, nedochucujeme nápoj cukrom. Vhodným sladidlom je ďalšia bylinka, stévia. Na dosladenie nám postačí niekoľko čerstvo otrhaných lístkov. Vďaka nim chutnému a zdravému nápoju dodáme sladkastú chuť.

Chuť pri bylinkách

Pri zaliatí dvoch vrcholov stévie vriacou vodou sa voda začne pomaly farbiť do svetlozelena. Vôňa nápoja je jemne pelendreková a má sladkastý nádych.  Čaj zo samotnej stévie je fádny a nepomôže mu ani dochutenie citrónom.

Vynikajúci nápoj získate primiešaním harmančeka. Takýto bylinkový čaj dochutený zo stéviu určite zachutí aj ľuďom, čo odmietali piť bylinkové čaje bez cukru.

Stévia s pomarančom

Výborný osviežujúci nápoj získate skombinovaním stévie a pomaranča. Stačí vyžmýkať polku pomaranča, nariediť vodou a pridať stéviu.

Označenie stévie

Od roku 2011 je stévia schválená aj Európskou úniou. Pokiaľ sa nachádza v potavinách, na obale ju nájdeme pod označením E960.

Stévia a cukrovka

Stévia je vhodná aj pre cukrovkárov. Nie len že nahrádza cukor, ale podporuje aj tvorbu inzulínu a teda znižuje prejavy cukrovky.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz