Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Štedrovečerné menu

rss

Ako vyzerá vaša štedrá večera? Dávate prednosť radšej zdravšej variante alebo si 24. decembra, poriadne doprajete? My sa pozrieme na to, ako taká štedrá večera vyzerá napríklad na západnom, strednom, či východnom Slovensku, lebo ako sa hovorí:  „iný kraj, iný mrav“.

Západné Slovensko

Na západnom Slovensku ľudia začínajú svoju štedrú večeru oblátkami s medom, cesnakom alebo ich jedia aj čisté.

Polievku tu najčastejšie pripravujú kapustnicu so smotanou, s hríbmi, bez mäsa, ale aj s mäsom. Taktiež sa v niektorých rodinách pripravuje šošovicová alebo hŕstková polievka so sušenými slivkami. Niekde sa dokonca stretnete s rybacou, hrachovou alebo mliečnou hríbovou polievkou.

Ako druhé jedlo západniari najčastejšie robia vyprážaného kapra, rybie filé, ale aj kapra na masle. Najčastejšie si pri kaprovi nájdete majonézový šalát, zemiakovú kašu, opekané zemiaky alebo zemiakovo-cibuľový šalát.

Stredné Slovensko

Ľudia zo stredného Slovenska začínajú štedrú večeru oblátkami s medom. Po oblátke si ešte dajú jeden strúčik cesnaku pre zdravie, ktorý zajedajú krajcom chleba.

Prevažne sú verní vianočnej kapustnici s hubami. Samozrejme, že v kapustnici nechýba údené koleno alebo klobása. Občas sa nájde rodina v ktorej viac obľubujú rybaciu, hríbovú alebo hrachovú polievku.

Ako druhý chod si väčšinou doprajú vianočného kapra alebo rybie filé. No v niektorých rodinách je to inak a dajú prednosť radšej rezňom s majonézovým šalátom. V Turci napríklad môžete v štedrovečernom menu nájsť aj pečenú hus alebo kačku. Tiež aj opekance s makom alebo s orechmi sú súčasťou štedrej večere.

Východné Slovensko

Východniari začínajú štedrú večeru oblátkami s medom. Po nich si dajú chlieb so soľou.

Najčastejšie varia tradičnú vianočnú kapustnicu s klobásou a hubami, no niektorí do kapustnice pridávajú aj paradajkový pretlak a ryžu. Nájdu sa aj také výnimky, ktoré varia fazuľovú, šošovicovú alebo hubovú polievku.

Druhým chodom býva kapor s majonézovým šalátom, ale aj zajačina alebo morka s kapustou. Tiež nie sú výnimkou ani bryndzové pirohy s cibuľou, zemiakmi a syrom. Súčasťou štedrovečerného menu sú aj lokše s makom alebo opekance s maslom a tvarohom. V niektorých rodinách si doprajú až tak, že ich večera pozostáva zo šiestich chodov.

A ako vyzerá štedrovečerné menu u vás? Napíšte svoj názor do komentára. :)

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz