Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Starostlivosť o vínnu révu v záhrade

rss

Keď sa leto skončilo, väčšina ľudí bola smutná, len vinári sa radovali. Konečne totiž nastal čas, keď mohli zbierať plody svojej namáhavej celoletnej práce. Lahodné. voňavé víno totiž vznikne len vtedy, ak je vínna réva v dobrom stave. Ako sa teda o vínnu révu starať tak, aby úroda bola čo najlepšia? 

Výsadba vínnej révy

Vínnej réve sa darí vtedy, keď má "hlavu obrátenú k slnku a nohy v teple". Vysádzať by ste ju teda mali na slnečné miesto chránené pred vetrom a do teplej pôdy. Ak je teda na jar chladnejšie, je lepšie s výsadbou počkať do konca mája.

Hnojenie a závlaha vínnej révy

V priebehu rastu vínnej révy je odporúčané používať najmä zelené hnojenie. Závlaha nie je nutná, nakoľko korene vínnej révy sú dostatočne hlboké. 

Investujte do vinárskych potrieb

Bez špeciálnych vinárskych potrieb a ochranných pomôcok sa pri staraní sa o vínnu révu nezaobídeme. Najmä počas prvého mesiaca zazelenenia sa viniča, kedy vínna réva prechádza tzv. obdobím rastu je potrebné ju upevňovať viazacími materiálmi. Letné obdobie však nie je len obdobím rastu, ale aj obdobím starostlivosti o vínnu révu. 

Nezabúdajte na osečkovanie vínnej révy

Na to, aby ste udržali vínnu révu zdravú, je potrebné pamätať na osečkovanie. To je nutné urobiť vtedy, keď letorasty začnú prerastať cez viazací materiál. Jeho cieľom je aj udržať vínnu révu v prijateľnom tvare. To je taký, aby listová stena nebola príliš hustá. Hrozno totiž potrebuje byť dobre osvetlené. Na osečkovanie neexistuje žiadny univerzálny termín. Každý vinár musí vedieť vystihnúť ten správny čas sám. Častokrát k skracovaniu letorastov dochádza už pred kvitnutím révy. 

Dôležité je aj presvetlenie a tvar vínnej révy

Vínnu révu je potrebné aj presvetľovať a starostlivo upravovať jej tvar s použitím bužírok a iných vinárskych potrieb. Pokiaľ sa o ňu budete starať správne, lepšie odolá hubovým chorobám a škodcom, čo znamená, že sa budete môcť radovať z bohatej úrody.

Ošetrenie vínnej révy na jeseň

Na jeseň by ste mali pohrabať všetko lístie pod vínnou révou, nakoľko by na ňom mohli byť zárodky plesní. Révu na zimu neprikrývame, len k jej koreňom nahrneme trochu zeminy. Na jeseň alebo skoro v zime urobíme aj rez vínnej révy, nakoľko sa tým posilnia ponechané očká. 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz