Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Správna príprava čaju

rss

Či už je vašou dennou rutinou dať si šálku čaju ráno, napoludnie, alebo upokojujúci hrnček čaju pred spaním, tu je návod, ako si ho správne pripraviť a vychutnať si tak každý dúšok najlepšie, ako je to len možné.

Čas na čaj

Hoci uvariť kanvicu, či pohár čaju nie je žiadna presná veda, predsa len je troška chémie v tom, ako správne vylúhovať čaj tak, aby ste získali jeho vyváženú chuť a prospešné látky. Všetko toto si vyžaduje jednu základnú vec- čas, aby ste pri príprave čaju postupovali správne a dodržali niektoré základné pravidlá.

Čajové vrecúška alebo sypaný čaj?

Pre čo najlepšiu kvalitu si radšej kupujte sypané čaje. Sú čerstvejšie, aromatickejšie, chutnejšie a obsahujú celé čajové listy. V čajových vrecúškach sú listy často nižšej kvality a navyše zbytočne príliš podrvené, čím sa stráca ich aromatickosť, aj chuť. Ak sa však pre čajové vrecká predsa len rozhodnete, vyberajte si priestrannejšie vrecká, napríklad pyramídového tvaru, kde majú čajové listy dosť miesta na to, aby sa mohli po zaliatí zväčšiť.

Tip: Hoci sú sypané čaje drahšie, keďže sú aromatickejšie, môžete ich pri varení čaju použiť aj dvakrát, tým z nich získate viac uvareného čaju a cenovo sa vyrovnajú s čajom baleným v čajových vrecúškach.

Ako skladovať čaj?

Čaj by sa mal skladovať zatvorenej nádobe na tmavom a chladnom mieste. Hoci sú čajové listy usušené, obsahujú arómy, ktoré sa odparujú, keď sú vystavené vzduchu. Ideálne na skladovanie sú keramické, plechové alebo plastové nádoby. Ak použijete sklené nádoby, nezabudnite ich uskladniť na tmavom mieste. Keďže sú čajové lístky náchylné na vstrebávanie aróm a chutí, uložte ich na miesta oddelené od kávy, bylín a korenín.

Akú vodu použiť na čaj?

Prípravu čaju začnite čerstvou, studenou, ideálne filtrovanou vodou. Voda, ktorá je tvrdá alebo obsahuje síru, oslabuje chuť čaju. Teplá voda má zase často kovovú chuť, pretože obsahuje stopové minerály z ohrievača vody a potrubia, ktorými prechádza.

Ako dlho lúhovať čaj?

Každý druh čaju si vyžaduje inú teplotu vody, ktorou si čaj zalievame, ako aj iný čas lúhovania. Pre správnu prípravu čaju je dobré si šálku, v ktorej ho pripravujeme, najprv troškou horúcej vody opláchnuť, aby sa zohriala. Do takto pripravenej šálky si dáme jedno vrecko čaju alebo nasypeme jednu čajovú lyžičku sypanej zmesi (pre objem šálky 250 ml). Čierne a bylinkové čaje následne zalejeme vodou zohriatou na 96-100°C a necháme lúhovať 5 minút. Čierne čaje sú úplne oxidované alebo fermentované, čo im dáva ich typickú chuť a podobne ako bylinkové čaje potrebujú na jej rozvinutie vysokú teplotu a dostatok času. Zelený čaj by sa naopak nemal zalievať vriacou, ale len horúcou vodou s teplotou cca 79-85°C a mal by sa lúhovať len 1 až 3 minúty. Zelené čaje totiž nie sú oxidované, aby sa zachovala ich čerstvá, akoby trávnatá chuť a sú jemnejšie. Čo sa týka času lúhovania platí, že čajové vrecúška sa lúhujú kratšiu dobu, pretože čajové lístky sú v nich rozdrvené.

Tak a na záver vám už len prajeme príjemné posedenie pri šálke výborného čaju :).

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz