Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
17%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Správna kombinácia potravín

rss

Každý druh potravín potrebuje pre svoje strávenie rôzne dlhý čas, a tiež aj podmienky v žalúdku. Napríklad bielkoviny potrebujú na trávenie kyslé žalúdočné šťavy, kde naopak sacharidy potrebujú zásadité prostredie. Cieľom správnej kombinácie je vyhnúť sa miešaniu bielkovín a škrobov. Nevhodná kombinácia potravín môže spôsobiť nepríjemné tráviace ťažkosti, ako napríklad plynatosť, pálenie záhy, kŕče, zápchu, a tiež aj poruchu vstrebávania živín. Takéto problémy sú spôsobené tým, že enzýmy sa s tráviacimi šťavami vzájomne neutralizujú, jedlo sa poriadne netrávi, a potom nám hnije v črevách. Týmito procesmi vznikajú v našom organizme nebezpečné látky.

Tráviacim problémom predídeme, ak budeme rozličné druhy potravín konzumovať s potrebným časovým odstupom. Jedlo sa poriadne strávi a nášmu telu zabezpečí dostatok živín. Okrem toho správna kombinácia potravín nám pomôže aj pri kontrolovaní hmotnosti a predídeme nadváhe, a tiež podvýžive.

Ako správne a jednoducho kombinovať potraviny?

Potraviny si rozdelíme do skupín:

1. skupina - ovocie, na trávenie potrebuje najkratší čas. Pre svoje trávenie potrebuje iné enzýmy ako nasledujúce skupiny.  Najlepšie je, ak ovocie budeme konzumovať samostatne a s ničím ho nebudeme kombinovať. Ovocie si treba dopriať pri dostatočnom odstupe po jedle alebo si ho môžeme dopriať samostatne na raňajky či desiatu. Tieto isté pravidlá platia aj pri sušenom ovocí, preto pozor na vločky, ktoré bývajú ochutené sušeným ovocím. Radšej si k čistým vločkám doprajte med, ako sušené ovocie.

Pozor aj na kombináciu sladkého a kyslého ovocia!

2. skupina - šaláty, neškrobová zelenia, bylinky, korenie. Táto skupina sa nemôže kombinovať s prvou skupinou, ale s ostatnými sa môže kombinovať.

3. skupina - bielkoviny (mäso, ryby, syry, mliečne výrobky, vajcia, orechy) sa trávia veľmi pomaly. Na trávenie si vytvárajú kyslé prostredie.

4. skupina - uhľohydráty (obilniny, ryža, múčne produkty, zemiaky, škrobová zelenina) sa trávia dostatočne rýchlo. Pri trávení potrebujú zásadité tráviace šťavy.

Veľmi nevhodné je, ak skombinujete bielkoviny a uhľohydráty. Naopak kombináciou ktorou nikdy nič nepokazíte je, ak si doprajete bielkoviny a zeleninu. 

V prípade pitia, sa tiež oplatí dodržiavať nasledujúce zásady. Pitie by ste mali oddeliť od jedenia, pretože nápoje riedia tráviace šťavy a enzýmy. Najlepšie je, ak sa napijete pól hodinu pred jedlom, a potom pól hodinu po jedle. 

Posledná rada na záver od nás znie: ďalšie jedlo si doprajte až vtedy, ak máte prázdny žalúdok a črevá, vtedy s istotou viete, že sa už žiadne potraviny vo vašom tele miešať nebudú.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz