Všetci “vieme”, že dusičnany zabíjajú. A preto váhame pri nákupe zeleniny, veď je predsa plná dusičnanov…
Dusičnany — strašiak 21. storočia
Moderný zákazník, dokonale vyzbrojený informáciami z internetu o škodlivosti dusičnanov, začína pri nákupoch zeleniny pociťovať neistotu. Dobre vie, že dostatok zeleniny je v európskych podmienkach jedným z predpokladov dlhodobého zdravia. Zároveň ale vie, že zelenina obsahuje dusičnany. A tie sú nebezpečné. Alebo nie?
Áno, dusičnany sú nebezpečné pre deti
Dostávajú sa do tráviaceho traktu spolu s potravinami a nápojmi. V črevách konzumenta spolupôsobením určitých druhov črevnej mikroflóry dochádza k nebezpečnej premene dusičnanov na dusitany. A dusitany dokážu negatívne ovplyvňovať schopnosť hemoglobínu v našej krvi transportovať kyslík. Keď bunky nedostávajú dostatok kyslíka, dieťa zmodrie a môže sa zadusiť. Preto novorodenci nesmú piť vodu z vodovodu, ale kupujeme im dojčenskú vodu bez dusičnanov.
Dusičnany sú nebezpečné aj pre dospelých
Je neuveriteľné, ako sa rokmi zocelený organizms dospelého človeka dokáže vysporiadať s nespočetnými nástrahami. Dospelý zdravý človek s funkčnými obličkmi sa nemusí príliš obávať, že by z toxických dusitanov, ktoré v jeho črevách vzniknú premenou z dusičnanov zmodrel, alebo sa dokonca dusil. Dospelý človek má tiež podstatne väčší objem krvi ako dieťa. Chemická premena však môže pokračovať, pričom z dusitanov priamo v črevách vznikajú rakovinotvorné nitrozamíny.
Dusičnany v zelenine (a ovocí)
Prehnaným používaním dusíkatých hnojív (typickým pre veľkopestovanie) sa zvyšuje obsah dusičnanov napríklad v skorej jarnej zeleninke. Príroda je však našťastie opäť o krok pred človekom — zelenina a ovocie obsahujú vitamín C. Vitamín C dokáže účinne blokovať chemickú premenu dusičnanov na nebezpečné dusitany, čím predchádza tiež vzniku nitrozamínov. Ak chcete mať väčšiu istotu (alebo potrebujete zeleninu pre malé deti), máte len dve možnosti: vypestujte si vlastnú zeleninu a ovocie tradičnými postupmi bez prehnojovania a chemických postrekov, alebo ich nakupujte od overeného BIO pestovateľa.
Na záver
Najviac dusičnanov obsahuje rýchlená skorá jarná zelenina, najmä špenát, hlávkový šalát, kaleráb, kapusta, reďkovka, cvikla, kel, karfiol, ale aj mrkva či petržlen. Dusičnany sú obsiahnuté v rôznych častiach rastliny nepravidelne. Napríklad kapusta má najviac dusičnanov v hlúbovej časti, stopkách a rebrách listov, kým mrkva obsahuje najviac dusičnanov vo svojom stredovom jadre, v špičke koreňa a na hornom konci (tesne pod vňaťou), a menšiu časť dusičnanov priamo pod šupkou. Omnoho nebezpečnejšie sú však dusičnany a dusitany z údenín a priemyselných mäsových výrobkov neobsahujúcich ochranný vitamín C...